Antena 3 CNN Economic Companii General Motors vinde Opel către Magna şi o bancă din Rusia

General Motors vinde Opel către Magna şi o bancă din Rusia

General Motors vinde Opel către Magna şi o bancă din Rusia
Sursa foto: general motors
11 Sep 2009   •   13:04

Constructorul auto american General Motors vinde Opel către un consorţiu format din furnizorul canadian de piese auto Magna, şi o bancă din Rusia. După numeroase ezitări, guvernul german condus de Angela Merkel s-a pronunţat în favoarea tranzacţiei. În ultimele zile apăruseră tot mai multe indiicii că General Motors intenţionează să păstreze Opel, ceea ce ar fi insemnat închiderea mai multor uzine şi concedierea a mii de oameni.

General Motors va vinde 55 la sută din părţile sociale pe care le deţine in filialele europene Opel si Vauxhall consorţiului format din compania canadiană Magna şi banca rusă Sberbank. Compania americană va păstra totuşi 35 la sută din acţiuni şi urmează să propună 10 la sută spre vânzare angajaţilor.


"Consiliul de administrare al General Motors a hotărât să vândă Opel către Magna, în condiţiile negociate. Guvernul german este mulţumit de decizie", anunţă Merkel.

Decizia vine pe fondul unei stari de nervozitate creată de faptul ca General Motors a refuzat să anunţe un câştigător al licitaţiilor. Chiar şi gigantul italian Fiat şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a cumpăra marca Opel.

Grupul Opel are peste 25 de mii de angajaţi în cele patru uzine din Germania şi deţine mai multe linii de producţie în Marea Britanie, Belgia şi Spania. Statul german este dispus să acorde ajutoare de câteva miliarde de euro dacă se vor face cât mai puţine concedieri.

Antena3

×
Subiecte în articol: General Motors Opel
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close