Google este bun de plată în Franța. Fiscul cere gigantului IT plata a 1,6 miliarde de euro

de A.M.P    |    24 Feb 2016   •   20:57
Google este bun de plată în Franța. Fiscul cere gigantului IT plata a 1,6 miliarde de euro Foto:pixabay.com
Autoritățile fiscale franceze solicită grupului american Google să plătească arierate fiscale în valoare de 1,6 miliarde de euro, a declarat miercuri pentru AFP o sursă din apropierea acestui dosar.

Google este criticat în mai multe state europene pentru că utilizează "tehnici agresive de optimizare fiscală" pentru a reduce impozitele plătite.

"În ceea ce privește Franța, arierate fiscale care vizează această companie se ridică la 1,6 miliarde de euro", a precizat sursa.

Dezvăluirea acestei informații vine în contextul în care directorul general de la Google, Sundar Pichai, se află la Paris unde se va întâlni miercuri seara cu ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron.

La începutul acestei luni, ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin a exclus posibilitatea ca Franța să ajungă la un acord cu Google cu privire la valoarea arieratelor fiscale, așa cum a făcut guvernul britanic, precizând că în cazul Franței sumele sunt
"mult superioare" sumei de 172 milioane de euro prevăzut în acordul convenit de autoritățile britanice.

Luna trecută, Google a acceptat să plătească guvernului britanic suma de 130 de milioane de lire sterline reprezentând arierate fiscale pentru perioada cuprinsă între luna ianuarie 2005 și luna iunie 2015, însă suma a fost amplu criticată ca fiind una derizorie.

Franța, Marea Britanie și alte state se plâng de mult timp de modul în care Google, Yahoo! și alte mari companii din industria IT generează profituri mari în țările lor, dar au domiciliul fiscal în țări precum Irlanda, unde impozitele pe companii sunt mult mai mici.

 

x close