Antena 3 CNN Economic Companii Grup energetic de 500 de MW evaluat la un miliard de euro, dublul preţului de acum o lună

Grup energetic de 500 de MW evaluat la un miliard de euro, dublul preţului de acum o lună

Grup energetic de 500 de MW evaluat la un miliard de euro, dublul preţului de acum o lună
16 Iun 2010   •   14:45

În ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, preţul investiţiilor se dublează de la o lună la alta. Construcţia unui nou grup energetic de 500 de MW costă acum aproape un miliard de euro, după ce în urmă cu o lună oficialii Complexului Energetic Rovinari anunţau că valoarea proiectului se ridică la 530 de milioane de euro.

Noua centrală urmează să fie construită în curtea Complexului Energetic Rovinari, aflat în administrarea Ministerului Economiei. În urmă cu o lună de zile, directorul general al complexului, Tiberiu Trotea declara că grupul energetic va costa 530 de milioane de euro, adică 1 milion de euro pentru fiecare megawatt construit, plus alte 30 de milioane. În doar 4 săptămîni, preţul s-a dublat, ajungând la 916 milioane de euro, aşa cum este precizat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Jurnaliştii de la Financiarul atrag atenţia că suma nu este justificată, pentru că centrala ar urma să fie construită în Rovinari, unde există deja infrastructura necesară unui astfel de proiect.


Mai mult, un grup energetic similar construit la Craiova a costat doar 650 de milioane de euro. Aici, ca şi la Rovinari, moara de cărbune şi uzina chimică existau deja. Ambele complexuri ar folosi acelaşi tip de combustibil, lignitul din bazinul Olteniei, iar materia primă ar avea un preţ redus, pentru că transportul acesteia ar costa mai puţin.

Potrivit anunţului oficial, investiţia de la ROvinari va fi acoperită în proporţie de 51% de statul român, în vreme ce restul va fi achitat de o compamnie străină. Printre cei care şi-au manifestat interesul să participe la acest proiect se află şi un investitor chinez.

Antena3

×
Subiecte în articol: Adriean Videanu
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close