Antena 3 CNN Economic Companii Guvernul va şterge datoriile unor companii de stat. Vezi societăţile vizate

Guvernul va şterge datoriile unor companii de stat. Vezi societăţile vizate

Guvernul va şterge datoriile unor companii de stat. Vezi societăţile vizate
Sursa foto: Foto: Mediafax
14 Feb 2011   •   09:41

Guvernul vrea să şteargă datoriile unor companii de stat, folosindu-se de o normă a Uniunii Europene care permite protejarea interesului militar naţional. Datoriile nu sunt deloc mici, aproximativ un miliard de lei.

Pe listă sunt Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, Industria Aeronautica Romana Braşov, Şantierul Naval Mangalia, Romaero, Uzina Mecanică Orăştie şi Construcţii Aeronautice.

Ştergerea datoriilor acumulate de către aceste companii  este o măsură de redresare economico-financiară, spune conducerea Ministerului Economiei. Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, totalul datoriilor bugetare ale acestor companii, calculate pentru anul 2009, se ridică la 917,4 milioane lei.

Operatorii economici din industria de apărare nu şi au putut plăti datoriile până în prezent, iar companiile nu dispun de surse de finanţare pentru a scăpa de aceste obligaţii. Astfel că sunt în situaţia în care organele fiscale le blochează conturile bancare, prin executarea silită a bunurilor acestora.

Pierderile acumulate de către aceste companii provin în special din penalităţi şi majorări de întârziere aferente datoriilor istorice. Fără aceste datorii s-ar putea realiza profit din activităţi de exploatare, iar companiile ar putea  să devină atractive în cazul privatizării.

×
Subiecte în articol: datorii companii de stat
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close