Antena 3 CNN Economic Companii Hein România, firma de construcţii a lui Dinu Patriciu, în faliment controlat?

Hein România, firma de construcţii a lui Dinu Patriciu, în faliment controlat?

Hein România, firma de construcţii a lui Dinu Patriciu, în faliment controlat?
Sursa foto: dinu patriciu
16 Feb 2009   •   21:14

Dinu Patriciu, unul din cei mai bogaţi oameni din Romania, este tras în ruşinoasa procedură a insolvenţei de un furnizor al firmei sale de construcţii. Firma Hein România, deţinută de Dinu Patriciu şi fratele lui, Şerban, are o datorie de un milion şi jumătate de lei, bani neachitaţi de un an. Avocatul lui Patriciu spune că restanţa va fi plătită săptămâna aceasta, pentru a evita falimentul firmei de construcţii.
Fraţii Patriciu şi-au divizat vara trecută firma de construcţii într-o operaţiune din care, în aparenţă au ieşit în pierdere. S-au despărţit de George Gaiţă, fostul lor partener, şi i-au lăsat acestuia activele sănătoase ale firmei. Nu prea sună a afacere "marca Patriciu". De altfel, ziariştii de la cotidianul Financiarul susţin că manevra a fost mai degrabă o inginerie, căci Patriciu ar fi anticipat falimentul firmei de construcţii.
Potrivit acestei teorii, Patriciu ar fi premediatat astfel falimentul propriei firme după o metodă deloc sofisticată, aplicată şi de Becali sau Copos în cazul cluburilor de fotbal transferate de pe o firmă pe alta.
După un an, creditorii şi-au cerut banii şi, pentru că nu i-au primit, au cerut, în instanţă, falimentul firmei Hein România. Avocatul lui Dinu şi Şerban Patriciu spune că datoria nu e certă dar că vor face plata în această săptămână. Până la urmă, datoria de 1,5 milioane de lei a fost stabilită de instanţă. Suma este mare dar e cam de 3000 de ori mai mică decât a încasat Patriciu din vânzarea Petromida. La un astfel de nivel nu laşi o firmă în faliment fie doar şi de dragul reputaţiei.
Numai că firma fraţilor Patriciu mai are şi alte datorii. Statul avea de recuperat la sfârşitul anului trecut 140 de mii de lei. O dată deschisă procedura falimentului, ea nu se închide decât după plata tuturor creditorilor.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Dinu Patriciu
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close