Infrastructura telecom din Europa ar putea fi comasată. Măsura ar genera beneficii pentru consumatori şi companii

de D.D.    |    09 Ian 2013   •   10:29
Infrastructura telecom din Europa ar putea fi comasată. Măsura ar genera beneficii pentru consumatori şi companii Foto: jdpower.com
Reprezentanţii marilor companii telecom din Europa discută crearea unei infrastructuri paneuropene care să unească actualele reţele naţionale fragmentate. Discuţiile vin ca urmare a îndemnurilor de la Bruxelles pentru analizarea unor opţiuni "mai radicale", arată Financial Times.

Ideea comasãrii infrastructurii telecom a apărut la o întâlnire privată între comisarul UE pentru concurenţă, Joaquín Almunia, şi şefii marilor grupuri telecom din Europa, printre care Deutsche Telecom, France Telecom, Telecom Italia şi Telefonica.

Surse apropiate discuţiilor susţin că participanţii au încheiat întâlnirea cu intenţia de a analiza ideea, în condiţiile în care piaţa telecom fragmentată din Europa le-a afectat capacitatea de a concura.

Companiile implicate în discuţii, ce dominã piaţa europeană prin diverse subsidiare naţionale, se confruntã cu dificultăţile generate de criza financiară din Europa, dar şi cu provocări din partea unor grupuri telecom globale rivale, care le utilizeazã reţelele.

"Operatorii şi-au exprimat frustrarea şi au convenit sã aducă idei constructive despre cum ar trebui să funcţioneze o piaţă europeană. Obiecţiile nu vor veni din Europa, vor veni din partea autorităţilor de reglementare", a arătat una din surse.

Un astfel de acord la nivelul UE pentru utilizarea reţelelor ar întâmpina o serie de dificultăţi financiare şi tehnologice, având în vedere multitudinea de diferenþe de infrastructură şi reguli naţionale.

O asemenea măsură ar aduce, însă, piaţa europeană în linie cu cele din SUA şi China, state în care operează doar câte trei sau patru grupuri mari. În plus, acordul ar genera beneficii şi pentru consumatori, precum preţuri unice pentru serviciile telecom şi de internet ale companiilor pe întreaga piaţă europeană.

 

x close