Antena 3 CNN Economic Companii Magyar Posta, compania ungară de stat, interesată de privatizarea Poştei Române

Magyar Posta, compania ungară de stat, interesată de privatizarea Poştei Române

Magyar Posta, compania ungară de stat, interesată de privatizarea Poştei Române
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Feb 2013   •   18:12

Compania ungară de stat Magyar Posta a anunţat miercuri că este interesată de Poşta Română şi va decide în privinţa unei posibile investiţii în funcţie de oportunităţile şi condiţiile privatizării, informează MTI.
   
Ministerul pentru Societatea Informaţională, care deţine 75% din capitalul social al Poştei Române, a publicat luni anunţul de privatizare, prin care va fi vândută o participaţie de 51% la companie.
   
Ofertele pentru privatizarea Poştei Române vor fi deschise la 11 aprilie, investitorii interesaţi urmând să facă dovada că dispun de resurse financiare pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro.
   
La privatizare pot participa doar firme, individual sau în consorţiu, care îndeplinesc mai multe criterii de precalificare.
   
Astfel, vor fi admişi numai investitorii care nu au participat cu oferte trucate şi/sau neserioase într-un proces de privatizare, şi/sau nu au retras sau revocat oferta declarată câştigătoare într-un proces de privatizare, şi/sau nu au refuzat să încheie contractul de privatizare.
   
De asemenea, pot participa doar firmele care nu au înrăutăţit în mod vădit situaţia economică şi financiară a unor firme în care au devenit acţionari majoritari în urma unui proces de privatizare prin neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a obligaţiilor asumate prin contractul de privatizare.
   
În plus, sunt admise doar firmele care nu au avut contracte de privatizare reziliate din culpa acestora.

Alt criteriu de precalificare este inexistenţa datoriilor către bugetul de stat.
   
Procesul de selecţie a investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori.
   
Fondul Proprietatea deţine 25% din capitalul social al Poştei.
  
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat săptămâna trecută că peste 10 investitori s-au arătat interesaţi de privatizarea Poştei.

×
Subiecte în articol: Posta Romana
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close