Antena 3 CNN Economic Companii Oferta Petrom: Ce a discutat Renaissance la prima întâlnire cu investitorii la Marriott şi ce aliat – surpriză au ruşii

Oferta Petrom: Ce a discutat Renaissance la prima întâlnire cu investitorii la Marriott şi ce aliat – surpriză au ruşii

Oferta Petrom: Ce a discutat Renaissance la prima întâlnire cu investitorii la Marriott şi ce aliat – surpriză au ruşii
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Catalin Ciocan    |    07 Iul 2011   •   20:44

7 iulie, putin dupa ora 13.00, sala Grand Balroom a celui mai luxos hotel din Capitala, JW Marriott. Aici, reprezentantii bancii ruse de investitii Renaissance Capital si ceilalti membri ai consortiului de consultanti ai statului roman au dat piept cu investitorii locali, pe care vor sa-i convinga sa cumpere actiuni Petrom OMV in cadrul ofertei publice de vanzare a pachetului de 9,84% din companie, care incepe peste patru zile la Bursa de la Bucuresti.

Zeci de reprezentanti ai investitorilor institutionali locali printre care s-au aflat Petre Szel – presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia, Dumitru Beze – presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, Nicolae Pascu - presedintele STK Financial, societate care administreaza fondul STK Emergent, Bogdan Bilaus - directorul de investitii al Raiffeisen Asset Management, Radu Hanga – presedintele BT Asset Management, Florin Ilie – directorul Departamentului Piete de Capital din cadrul ING Bank Romania, trimisi ai SIF Oltenia, SIF Moldova, SIF Transilvania sau ING Fond de Pensii au ascultat timp de aproape o ora prezentarile facute de Daniel Barcelo, managing director al diviziei de analiza specializata pe segmentul petrol si gaze din cadrul Renaissance Capital, respectiv de un coleg al acestuia si de inca un expert al BT Securities – broker care face parte din consortiul de consultanti ai statului.

Intalnirea de la hotelul JW Marriott, care s-a prelungit pana spre seara, a fost organizata in mod surprinzator de KBC Securities, cea mai mare firma de brokeraj locala, dar care insa nu face parte din consortiul de intermediere a ofertei Petrom condus de rusi, si care cuprinde trei firme de brokeraj – BT Securities, EFG Eurobank Securities si Romcapital. Pozitionarea KBC in intalnirea Renaissance cu investitorii locali i-a facut pe unii dintre participanti sa se intrebe cu privire la rolul pe care cel mai mare broker local il joaca de fapt in tranzactia anului de pe piata romaneasca. KBC Securities este acum in plin proces de schimbare a actionariatului, grupul belgian pregatindu-si exitul de pe piata locala. Cel mai puternic broker de la Bursa din Bucuresti (BVB), cu tranzactii totale de peste 3,1 miliarde de lei in prima jumatate a anului, are o cota de piata de peste 25%, mai mare decat cea a a diviziilor de brokeraj ale UniCredit, Raiffeisen, BRD si ING la un loc.

Ce arme au scos rusii ca sa vanda oferta Petrom: proiectul cu Exxon, cat de valoroase sunt rezervele de titei si cu cat va creste compania dupa liberalizarea pietei gazelor

“Cred ca ramanem fara petrol si mai ales fara petrol ieftin. Mi-am petrecut 20 de ani din viata in acest domeniu si fiecare om cu care vorbesc spune acelasi lucru: devine din ce in ce mai greu sa gasesti petrol”, a spus Daniel Barcelo, caruia i-a revenit astazi misiunea sa convinga investitorii locali ca actiunile Petrom sunt o afacere buna.

Analistii de la Renaissance si-au prezentat estimarile privind valoarea “corecta” a Petrom, care la momentul actual ar fi intre 0,41-0,43 lei/actiune, subliniind insa ca daca pretul barilului de titei Brent ramane peste pragul de 100 dolari/baril si pretul la gaze se va liberaliza, valoarea Petrom va sari cu circa 50% pana la 0,64 lei/actiune. Practic, doar din liberalizarea pretului la gaze, pretul actiunilor Petrom ar trebui sa castige 0,2 lei/actiune. Seful pe analiza pe petrol si gaze din cadrul Renaissance spune ca nu se pune problema daca se va liberaliza piata de gaze din Romania, ci cand se face acest lucru.

Statul roman vinde un pachet de 9,84% din Petrom la un pret maxim de 0,46 lei/actiune, afacere care ar putea sa ii aduca in conturi maxim 610 mil. Euro. Pretul anuntat este cu circa 14% mai mare fata de ultimul pret de la Bursa al actiunilor. Titlurile Petrom au castigat ieri 1,8% pe piata de la Bucuresti, conducand cresterea bursei locale.

“Barilul de petrol produs Petrom ar putea fi cel mai profitabil baril din lume, daca tinem cont de costurile aferente, inclusiv cele cu redeventele”, a plusat Barcelo. “Cu exceptia poate a unor tari cum este Arabia Saudita”, a adaugat tot el.

Petrom este insa in acelasi timp mult mai sensibila fata de alte companii din lume in ceea ce priveste impactul evolutiei pretului petrolului asupra cash-flow-ului, analistii de la Renaissance spunand ca la o variatie a pretului titeiului de la 120 dolari/baril la 80 dolari/baril, cash flow-ul Petrom ar creste cu 67%, cel al KazMunaiGaz cu 49%, iar cel al companiilor similare din Rusia, cu 37%.

Rusii au acordat o atentie deosebita proiectului inceput de Petrom in cooperare cu gigantul american Exxon pentru explorarea rezervelor de gaz din platforma continentala a Marii Negre care ii revine Romaniei.

“Eu am acoperit Exxon multi ani ca analist si cand alege o tinta se uita cu mare atentie. Au divizii separate care analizeaza si care nu discuta intre ele si atunci cand s-au angajat sa faca acest proiect in Romania, acest lucru a fost pregatit cu multi ani inainte”, a mentionat Barcelo.

Petrom a anuntat de altfel azi ca a facut o descoperire de gaze potential semnificativa in sud-vestul Romaniei, Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie spunand ca aceasta ar putea reprezenta cea mai importantă descoperire de gaze onshore din Romania in ultimii sase ani.

Detaliile ofertei Petrom

Valoarea maxima a ofertei609 milioane de euro
Pretul maxim0,46 lei/actiune
Pretul de vanzaredeterminat printr-un proces de book building
Pachetul de actiuni vandut9,84% din capitalul social
Volumul minim de subscriere3.000 de actiuni
Perioada de derulare11-22 iulie
Transele ofertei85% - institutionali, 15% - persoane fizice
Incheierea cu successubscrierea a minimum 80% din actiunile oferite
Sursa: prospect oferta


Ce reactie au avut investitorii

Succesul ofertei Petrom sta in interesul investitorilor institutionali pentru actiunile companiei petroliere, iar rusii sunt constienti de acest lucru.

“Nu e secret ca in conditiile actuale de piata 600 milioane de euro (la cat este estimata oferta Petrom la pretul maxim anuntat) e o suma mare care trebuie acoperita si de aceea trebuie sa ne asiguram ca ajungem la toti cei care pot participa in cadrul acestei oferte. Tranzactia e crucial si pentru piata de capital din Romania si vrem sa atragem si cati mai multi investitori romani”, a declarat Daniel Barcelo.

De cealalta parte, managerii de fonduri care au fost prezenti la intalnirea de azi spun ca au plecat cu ideea ca Petrom este o “companie buna”.

“Sentimentul cu care am plecat a fost mai pozitiv decat cel cu care am plecat. Mi s-a parut ca prezentarea a fost destul de pozitiva, fara insa sa incerce sa prezinte totul doar intr-o lumina foarte favorabila. Au vorbit si de productia in scadere, dar au si aratat de unde ar veni potentialul de crestere”, a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, societatea care administreaza fondul de investitii STK Emergent. De altfel, analistii de la Renaissance in prezentarea lor au precizat ca “nu o sa spuna ca actiunile sunt ieftine comparativ cu celelalte companii similare”, dar investitorii trebuie sa tina cont de celelalte lucruri care pot influenta pretul actiunilor in viitor.

“Pe mine m-a convins ca Petrom este o companie buna, Nu m-a convins insa ca ar fi pe profilul investitorului roman, care cauta castiguri rapide, dar sper sa vedem ca vor fi si multi investitori romani care sa cumpere actiuni in cadrul ofertei”, a adaugat Pascu.

Oficialii Renaissance Capital spun ca au promovat déjà oferta Petrom la Londra, iar la inceputul saptamanii viitoare, cand va incepe si perioada de subscriere vor merge in road-show la Londra, Viena, Stockholm, Paris, Frankfurt, poate si Varsovia.

“Incepem road-show-ul la Londra saptamana viitoare si il vom incheia la Bucuresti”, a precizat Barcelo.

Oferta Petrom se va desfasura in perioada 11-22 iulie, iar investitorii nu vor sti de la bun inceput pretul de oferta. Statul a anuntat un pret maxim, de 0,46 lei/actiune si si-a rezervat dreptul de a publica in cursul perioadei de subscriere, dar nu mai tarziu de trei zile pana la inchiderea ofertei un pret sub care nu este dispus sa vanda.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca, cu afaceri in primul trimestru de 1,2 miliarde de euro si un profit net de 200 milioane de euro, care a transformat-o in cea mai profitabila operatiune a grupului austriac OMV.

×
Subiecte în articol: Petrom
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close