Antena 3 CNN Economic Companii (P) ArcelorMittal Galați concurează de pe o poziție inegală pe piețele regionale

(P) ArcelorMittal Galați concurează de pe o poziție inegală pe piețele regionale

(P) ArcelorMittal Galați concurează de pe o poziție inegală pe piețele regionale
20 Iun 2014   •   17:28

• Compania a investit 800 de milioane de euro pentru modernizări și creșterea eficienței
• Costurile cu energia și liberalizarea accelerată a pieței gazelor naturale amenință competitivitatea și activitățile producătorului de oțel în România

ArcelorMittal Galați este a zecea cea mai mare companie din România după cifra de afaceri din 2013, precum si membru al asociațiilor CONPIROM și ABIEC. Compania este activă într-un mediu internațional extrem de competitiv, unde costurile de producție sunt un factor determinant în păstratea cotei de piață. ArcelorMittal Galați este al zecelea exportator (în 2013, după ce, în 2012, s-a clasat pe locul cinci), având deja o cotă de piață de 50% în România. Mulți dintre clienții Companiei din România exportă, de asemenea, o parte din producție. Deoarece competitivitatea într-o piață foarte deschisă este esențială pentru export, Compania se axează, cu precădere, pe regiunea Mării Negre, unde concurenți sunt producători care oferă produse similare, la prețuri mai mici, ca urmare a unor costuri semnificativ mai mici pentru energie, în multe cazuri acesti competitor plătind mai puțin de jumătate pentru electricitate sau pentru gaz. Competitivitatea este esențială pentru export, în contextul unor piețe de oțel deschise.

În aceste condiții, ArcelorMittal Galați a luat toate măsurile care țin de Companie pentru reducerea consumurilor specifice și pentru creșterea eficienței operaționale. Compania și-a crescut eficiența și productivitatea prin intermediul programelor de transformare ARC2012 și 2015+, care au condus la o scădere a costurilor cu 15% în 2013, comparative cu 2007. De asemenea, ArcelorMittal Galați a implementat proiectul ENERGIZE, care are ca scop specific creșterea eficienței energetice și reducerea costurilor cu acest tip de resurse. Parte a Programului de Transformare ARC 2015+, proiectul ENERGIZE are ca scop reducerea consumului specific de energie cu 15%, în urmatorii cinci ani.

Astfel, în ultimii 10 ani, ArcelorMittal Galați a investit circa 800 de milioane de euro pentru modernizări tehnologice ale unităților de producție și pentru înlocuirea echipamentelor (200 de milioane de euro au fost investiți în contextul unor pierderi financiare masive din 2009).

Pe de altă parte, compania a fost nevoită să facă față unor costuri explozive cu energia și gazelele naturale. Referitor la electricitate, ArcelorMittal Galați salută decizia autorităților de a reduce supracompensarea pentru energia regenerabilă și de a diminua povara pentru marii consumatori industriali (în linie cu regulile europene). Cu toate acestea, Compania se confruntă, în continuare, cu dificultăți rezultate din așa-zisa liberalizare a pieței gazelor naturale pentru consumatorii industriali, care duce la creșteri ale prețului gazelor naturale. Costul cu gazului reprezintă 50% din totalul costurilor cu energia, fiind un pericol direct și iminent pentru viitorul Companiei.

Studiul de impact, prezentat recent de CONPIROM, prezintă un scenariu dramatic pentru industrie. În cazul în care programul de liberalizare va continua în forma planificată, aproximativ șase miliarde de euro ar putea fi pierduți la PIB și 500.000 de locuri de muncă ar putea fi în pericol. Una dintre soluțiile la aceasta situație este adoptarea unei perioade de tranziție pentru piața gazului, pentru consumatorii industriali, până când vor fi stabilite condițiile unei piețe libere. Autoritățile au decis accelerarea liberalizării de la 1 aprilie, în ciuda tuturor avertizărilor venite din partea consumatorilor, furnizorilor și consultanților, dar această perioadă ar trebui să dureze până când vor fi indeplinite condițiile unei piețe competitive libere.

Pentru a evita închiderea marilor companii industriale energo-intensive, restabilirea costurilor competitive globale reprezintă o prioritate majoră. Costurile sustenabile, predictibile și prețurile corecte pentru energie reprezintă factori esențiali pentru a continua să concurăm pe piața internațională.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close