Antena 3 CNN Economic Companii (P) Rompetrol: exporturi în creștere

(P) Rompetrol: exporturi în creștere

(P) Rompetrol: exporturi în creștere
02 Iul 2014   •   11:35

KazMunaiGas a anunțat încă din 2007 că achiziția Rompetrol face parte dintr-o abordare regională complexă a companiei. De atunci, KazMunaiGas a investit miliarde de dolari în Rompetrol, fie că vorbim de modernizarea Petromidia sau de extinderea rețelei de distribuție a companiei și de diversificarea piețelor de export. Rompetrol are astăzi peste 7000 de angajați în 12 țări și peste 1000 de puncte de distribuție în România, Bulgaria, Republica Moldova, Spania, Franța, Ucraina și Georgia, fiind prezentă, prin mai multe parteneriate, și în Turcia, Serbia și Grecia. La aceste țări se adaugă, tot în capitolul piețe de export pentru carburanți, și țări precum Liban și Serbia, produsele de nișă și solvenții companiei ajungând și în Ungaria, Egipt, Turcia, Germania sau Pakistan. Totodată, centrul operațiunilor KazMunaiGas în România, și nodul vital al Rompetrol, rafinăria Petromidia, a ajuns la finele unui amplu program de investiții, estimat la peste 1,3 miliarde USD, să fie cea mai modernă și cea mai mare (peste 43% din capacitatea internă de rafinare) rafinărie din România.

Obiectivul anunțat acum 7 ani  de kazahii de la KazMunaiGas este astfel măcar în parte atins. Prin Rompetrol, România este astăzi un nod energetic regional, prin care resursele energetice aduse din Kazakhstan sunt aduse în România, prelucrate în România și de aici distribuite pe piețele externe. Rezultatul? În perioada 2007-2013 exporturile realizate de Rompetrol Rafinare s-au ridicat la 9.85 miliarde USD, numai în 2013 compania înregistrând exporturi de peste 1.7 miliarde USD, care au poziționat-o pe locul doi în topul exportatorilor, după Dacia Renault și drept cel mai mare exportator din domeniul petrolier. Trendul crescător al exporturilor companiei s-a consolidat în 2014, în primul trimestru al anului exporturile Rompetrol atingând un nivel record de 600 milioane USD și proiecțiile KazMunaiGas International estimează o creștere globală a acestui indicator pe anul în curs cuprinsă între 20%-30%.

Încheierea Memorandumului cu Statul Român a fost urmată de o reconfirmare de către principalul acționar al Rompetrol, KazMunaiGas, a planurilor investiționale viitoare și de re-confirmarea susținerii pentru consolidarea rolului strategic al operațiunilor din România și al Rompetrol în dezvoltarea prezenței regionale a companiei deținute de statul kazah. Garanțiile oferite de KazMunaiGas, forța investițională a companiei și resursele energetice imense la care ea are acces în Kazakhstan par a securiza astfel pe termen lung stabilitatea financiară și extinderea constantă a Rompetrol pe piețele europene, ceea ce nu va funcționa decât în avantajul economic și strategic al României.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close