Antena 3 CNN Economic Companii Pfizer va plăti o amendă de 2,3 miliarde dolari

Pfizer va plăti o amendă de 2,3 miliarde dolari

Pfizer va plăti o amendă de 2,3 miliarde dolari
Sursa foto: pfizer
03 Sep 2009   •   10:08

Pfizer Inc., cel mai mare producător mondial de medicamente, va plăti o sumă record de 2,3 miliarde dolari pentru promovarea ilegală a medicamentelor. Departamentul de Justiţie din SUA arăta că aceasta include şi cea mai mare amendă penală din istoria Americii-1,2 miliarde dolari.
Autorităţile ai apreciat că Pfizer are antecedente, remarcând că este a patra oară în ultimul deceniu când guvernul acuză compania. În următorii cinci ani, societatea va fi monitorizată
Pentru a-şi promova medicamentele, autorităţile susţin că Pfizer a invitat doctorii la întâlniri în staţiuni, plătind pentru cheltuieli şi oferind cadouri.
"Erau întreţinuţi cu golf, masaje şi alte activităţi," declara Mike Loucks, procurorul din Massachusetts.
Guvernul arăta că societatea a promovat patru medicamente cu reţetă, inclusiv calmantul pentru dureri Bextra, ca tratamente pentru boli diferite faţă de cele aprobate de comisiile de reglementare în domeniu.
Folosirea medicamentele pentru condiţii medicale numite "în afara etichetei" nu este neobişnuită, dar producătorilor le este interzis să promoveze medicamente pentru boli care nu au fost aprobate de Administraţia pentru Medicamente şi Alimente.


Bextra a fost retras de pe piaţa americană în 2005 pe fondul dovezilor că măreşte riscul de infarct, atac cerebral sau deces.
Când Pfizer a dezvăluit suma cu care s-a înţeles să o plătească statului, a anunţat şi intenţia de a achiziţiona compania rivală Wyeth pentru 68 miliarde dolari. Afacerea se va finaliza până la finele anului şi va consolida poziţia de Pfizer de lider mondial.
Acţiunile Pfizer au scăzut 14 cenţi la 16.24 dolari .
Antena3.ro

×
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close