Antena 3 CNN Economic Companii România, în Top 5 în Europa datorită bogăţiilor din adâncuri. Comoara resurselor are o valoare de 2.100 MILIARDE de lei

România, în Top 5 în Europa datorită bogăţiilor din adâncuri. Comoara resurselor are o valoare de 2.100 MILIARDE de lei

România, în Top 5 în Europa datorită bogăţiilor din adâncuri. Comoara resurselor are o valoare de 2.100 MILIARDE de lei
de O.P.    |    19 Noi 2012   •   13:10

Companiile care sapă în România după diverse resurse naturale învârt anual afaceri care echivalează cu 4,8% din PIB. La rândul său, statul încasează venituri din redevenţe, mai mari sau mici.

Cea mai mare contribuţie vine de la societăţile care exploatează rezervele energetice, Petrom şi Romgaz. Sursele exploatabile cu tehnologiile de azi sunt estimate undeva în jurul valorii de 2.100 miliarde de lei, la care se mai adaugă 2,5 milioane de lei pe zi, cât reprezintă debitul maxim de ape minerale.

România dispune încă de bogăţii importante în subsol, fapt ce o plasează în primele cinci ţări de pe continent. Companiile prezente în sectorul de exploatare au capital privat, însă statul este bine înfipt în zona resurselor energetice, în special la gaze naturale, la cărbuni şi uraniu, dar şi la ape minerale sau sare.

Bogăţiile solului şi subsolului sunt exploatate în acest moment de aproape 200 de companii, a căror cifră de afaceri urcă undeva la 28 de miliarde de lei anual, ceea ce reprezintă echivalentul a 4,8% din PIB, mai mult decât bugetele unor ministere precum cel al Educaţiei sau al Sănătăţii.

Marea majoritate a societăţilor vin din mediul privat şi activează cu precădere în zonele de exploatare a rocilor pentru construcţii.
Citeşte mai multe despre acest subiect, pe www.incomemagazine.ro



×
Subiecte în articol: resurse naturale
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close