Antena 3 CNN Economic Companii Structura tranzacţiei GED – PPF: Acţiunile lanţului hotelier Continental, transferate prin trei contracte de vânzare. Pe traseu apare şi Radu Enache, care are o clauză de neconcurenţă de 2 ani cu GED

Structura tranzacţiei GED – PPF: Acţiunile lanţului hotelier Continental, transferate prin trei contracte de vânzare. Pe traseu apare şi Radu Enache, care are o clauză de neconcurenţă de 2 ani cu GED

Structura tranzacţiei GED – PPF: Acţiunile lanţului hotelier Continental, transferate prin trei contracte de vânzare. Pe traseu apare şi Radu Enache, care are o clauză de neconcurenţă de 2 ani cu GED
Sursa foto: Foto: pinellascountycommercial.com
de Adrian Mirsanu    |    14 Sep 2011   •   20:45

Tranzactia prin care GED a reintrat dupa noua ani in afacerea Continental Hotels este complexa, fiind vorba de trei contracte de vanzare – cumparare prin care s-au schimbat actiuni intre GED, PPF si vehiculul de investitii controlat de Radu Enache pentru ca in final participatia de 40,21% a fondului ceh sa ajunga in mainile fondului spaniol, iar participatia familiei Enache sa ramana neatinsa.

Astfel, potrivit deciziei Consiliului Concurentei de autorizare a acestei tranzactii, primul contract este semnat pe 19 mai de catre fondul GED Eastern Fund II - Fondo de Capital de Riesgo, care cumpara un pachet de160.386 de actiuni, adica 1,08% din Conti Hotel Investment de la vehiculul de investitii Crossbrook Limited, controlat de familia lui Radu Enache. Apoi, pe 26 mai, sunt semnate alte doua contracte de vanzare: printr-unul un pachet de 39,12% din actiunile Conti Hotels Investment trece de la vehiculul de investitii Moonbright Limited, controlat de fondul de investitii PPF Partners 1 Fund LP, la fondul spaniol, iar printr-un alt contract, familia lui Radu Enache cumpara un pachet tot de 1,08% de la fondul ceh, care astfel isi lichideaza participatia pe care o avea indirect in businessul Continental Hotels.

De cealalta parte, familia lui Radu Enache ramane tot cu un pachet de 59,79% din Conti Hotels Investment, exact ca inainte de tranzactie.

De ce a fost nevoie ca un pachet de 1,08% din actiuni sa fie vandut de familia Enache catre GED si apoi sa fie recuperat de la fondul ceh cand putea sa fie o tranzactie directa intre cele doua fonduri, care sa nu implice deloc actionarul majoritar al Continental? Din documentul Consiliului Concurentei rezulta ca reprezentantii Crossbrook (societatea controlata de familia lui Radu Enache) si afiliatii acesteia au obligatia prin contractul de vanzare incheiat cu GED sa respecte clauza de neconcurenta pe o perioada de doi ani de la data finalizarii tranzactiei.

De altfel, la solicitarea Consiliului Concurentei, Radu Enache si fondul administrat de GED au adaugat un act aditionat la contractul semnat pentru a preciza clar ca obligatiile de neconcurenta stipulate in contract se refera la activitati care sunt raportate la operatiunile derulate de lantul Continental la data semnarii contractului.

“Aceste restrictii sunt necesare si direct legate de implementarea cu succes a tranzactiei, absenta acestora putand genera dificultati majore pentru implementarea planului de afaceri al Continental Hotels, precum si prentru punerea in aplicare a concentrarii in conditiile avute in vedere de parti”, se arata in decizia prin care Consiliul Concurentei a autorizat preluarea pachetului de actiuni de catre GED.

Tranzactia prin care GED a preluat participatia de 40,21% din Conti Hotels Investment, compania care detine pachetul de peste 74% din Continental Hotels, afacerea care cuprinde businessul hotelier controlat de catre Radu Enache, este estimata de unele surse la 18 mil. Euro, in timp ce alte surse apropiate tranzactiei vorbesc de o valoare mai mare. Afacerea ii asigura GED controlul indirect pentru aproximativ 30% din actiunile firmei care opereaza lantul de hoteluri, Continental Hotels.

Partile nu au comunicat valoarea tranzactiei, oficialii GED vorbind insa despre “cea mai mare investitie realizata in Europa de Est din 1996”. La asemenea valori, este una dintre cele mai importante tranzactii din acest an, in conditiile in care piata locala de fuziuni si achizitii este inca foarte departe de anii de boom si de incheierea unor tranzactii de valori mari.

Deja, britanicul Robert Luke, managing partner al GED, face parte din Consiliul de administratie al Conti Hotels Investment alaturi de Radu Enache si Daniel Enache, fiul lui Radu Enache. Luke este acum si unul dintre administratorii aceleiasi companii, avand un mandat de patru ani incepand cu finele lunii august.

GED mai are in portofoliul sau din Romania si alte companii din sectorul turistic, servicii de paza si protectie, servicii tipografice, retea de magazine GSM, business in zona de cogenerare energie sau afaceri in sectorul echipamentelor medicale.

Continental Hotels are in proprietate 14 hoteluri in toata tara si mizeaza in acest an pe venituri de 21 mil. Euro si EBITDA de 5 mil. Euro.

×
Subiecte în articol: tranzactie
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close