Antena 3 CNN Economic Companii SUA acordă Shell dreptul de a fora în zona arctică

SUA acordă Shell dreptul de a fora în zona arctică

SUA acordă Shell dreptul de a fora în zona arctică
Sursa foto: zona arctica
21 Oct 2009   •   11:04

Grupurile ecologiste din Alaska au acuzat administraţia Pbama că repetă greşelile din epoca lui George Bush după ce a acordat undă verde companiei Shell pentru a începe foraje de coastă pentru petrol şi gaze naturale în regiunea foarte sensibilă ecologic a Mării Beaufort .
Serviciul de Management al Mineralelor a acordat permisiunea companiei de a deschide puţuri în nordul coastei Alaskăi în zona arctică, sanctuar pentru un mare număr de balene aflate în pericol sau urişi polari, dar şi foci sau alte specii.
Permisiunea este valabilă din iulie până în octombrie anul viitor, deşi Shell a promis să suspende operaţiunile la puţurile sale de la finele lui august, când populaţia inuită începe sezonul de vânătoare.
Ecologiştii au condamnat decizia de foraj, apreciind că va ridica nivelul de poluare în ape, dar şi în aer.
Forarea în zona de coastă în Arctica a fost o temă controversată în timpul administraţiei Bush.
Permisiunea sa de explorare în Beaufort , condamnată de ecologişti, a fost oprită de un tribunal federal anul trecut, apreciindu-se că nu a luat în considerare impactul asupra balenelor cu cocoaşă şi activităţile de subzistenţă ale populaţiei inuite.
Ulterior, Shell şi-a retras planurile sale de forare.

Potrivit Serviciciului Naţional Marin şi de Pescuit, în lume sunt între 30.000 şi 50.0000 de balene cu cocoaşă în lume, din care 9000 în Beaufort. Acestea migreză de două ori pe an în regiune, fiind cruciale pentru populaţia inuită.
Experţii avertizează că acestea sunt deosebit de sensibile la zgomot.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: zona arctica
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close