Antena 3 CNN Economic Companii Unul dintre fondatorii Facebook renunţă la cetăţenia americană

Unul dintre fondatorii Facebook renunţă la cetăţenia americană

Unul dintre fondatorii Facebook renunţă la cetăţenia americană
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
13 Mai 2012   •   13:35

Eduardo Saverin, miliardarul cofondator al Facebook, a renunţat la cetăţenia SUA înaintea unei oferte publice iniţiale care ar evalua reţeaua de socializare la până la 96 miliarde de dolari, iar decizia i-ar putea reduce acestuia taxele către Fiscul american, potrivit Bloomberg.
   
Facebook intenţionează să atragă până la 11,8 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială, cea mai mare din istorie pentru o companie din sectorul IT. Saverin deţine o participaţie de circa 4%, potrivit portalului whoownsfacebook.com. În cazul vânzării de acţiuni la preţul maxim vizat de Facebook, participaţia acestuia ar valora 3,84 miliarde de dolari. Deţinerile lui Saverin nu sunt menţionate în raportările Facebook.
   
Saverin, 30, se alătură unui număr tot mai mare de americani care renunţă la cetăţenia SUA înaintea unei posibile majorări a taxelor pentru cei bogaţi. Miliardarul, născut în Brazilia şi rezident în Singapore, este unul dintre cei care l-au ajutat pe Mark Zuckerberg să lanseze Facebook.
   
"Eduardo a ajuns recent la concluzia că este mai practic să devină rezident în Singapore, unde intenţionează să locuiască pentru o perioadă nedefinită de timp", a afirmat un purtător de cuvânt al lui Saverin.
   
Numele lui Saverin se află pe o listă publicată de Fiscul american cu persoane care au ales să renunţe la cetăţenie până la 30 aprilie. Saverin a făcut acest pas "cam prin septembrie"anul trecut, a spus purtătorul de cuvânt.
   
Pe lângă reducerea taxelor rezultate din participaţia la Facebook, renunţarea la cetăţenia SUA l-ar putea ajuta pe miliardar să evite plata de taxe pe câştigurile de capital, întrucât Singapore nu are o astfel de taxă.
   
Saverin nu va scăpa de toate taxele din SUA, notează Bloomberg. Americanii care renunţă la cetăţenie sunt datori cu o taxă "de ieşire" pe câştigurile de capital pentru portofoliile de acţiuni, chiar dacă nu vând participaţiile, a declarat Reuven S. Avi-Yonah, profesor al programului internaţional pentru taxe la şcoala de drept a Univerităţii din Michigan. În privinţa taxelor, Fiscul tratează pachetele de acţiuni ca şi cum ar fi fost vândute.

×
Subiecte în articol: fondator Facebook SUA
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close