Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum amenajezi un teren de fotbal? 10 lucruri de care ai nevoie

Cum amenajezi un teren de fotbal? 10 lucruri de care ai nevoie

Sportul rege este iubit de toată lumea, iar practicarea lui reprezintă un hobby îndrăgit de copii, adulți și chiar de seniori.

Cum amenajezi un teren de fotbal? 10 lucruri de care ai nevoie
Sursa foto: Pixabay.com
de Georgiana Adam    |    04 Aug 2022   •   14:30

Ca să te bucuri de meciuri, faze, goluri, driblinguri și victorii împreună cu echipa ta, îți prezentăm în continuare cele mai importante detalii despre cum să amenajezi un teren de fotbal în spații exterioare precum curți, grădini, locuri de joacă, zone de sport și agrement.

Suprafață plană cu dimensiuni adaptate la tipul de fotbal pe care îl vei juca

Primul lucru de care ai nevoie este o suprafață plană, de formă dreptunghiulară. Dacă ai loc destul, poți să proiectezi un teren de dimensiuni oficiale, conform reglementărilor FIFA, cu lungime între 90 și 120 de metri (linia de margine) și lățime între 45 și 90 de metri (linia de poartă).

Gazon natural sau sintetic

Terenul pe care l-ai ales trebuie să fie acoperit cu gazon natural, iar, dacă acest lucru nu este posibil, ai nevoie de gazon sintetic sau gazon artificial. Ai la dispoziție rulouri cu gazon, iarbă artificială, gazon artificial cu memorie, ca să optezi pentru cea mai bună variantă, în funcție de bugetul disponibil și de suprafața terenului de fotbal.

Tartan și pavele de cauciuc

O altă variantă pentru acoperirea suprafeței de joc o reprezintă covoarele de tartan și pavelele de cauciuc. Acestea au rol protector, atenuează șocurile la căzături și previn alunecarea în timpul alergării pe teren. Sunt durabile, elastice, versatile și pot fi combinate cu diferite tipuri de gazon.

Porți de fotbal

Porțile sunt piese importante în amenajarea unui teren de fotbal și trebuie alese în funcție de dimensiunile terenului. Pentru meciurile oficiale, distanța dintre stâlpii verticali este de 7.32 de metri, iar bara transversală, care unește lateralele porții, trebuie să fie la 2.44 metri față de sol.

Plase pentru porțile de fotbal și plase de protecție

Pentru amenajarea unui teren de fotbal sunt necesare diferite echipamente pentru siguranță și protecție dintre care se remarcă o varietate de plase pentru terenuri de sport, atât pentru porți, cât și pentru părțile laterale și pentru zona din spatele portarului. Se recomandă utilizarea unor plase de fotbal țesute sau cu nod, din polietilenă de înaltă rezistență, cu dublă protecție UV.

Linii pentru marcaje

Terenul de fotbal trebuie să fie marcat pentru stabilirea suprafeței efective de joc. Regulamentele oficiale stabilesc liniile obligatorii ce vor fi evidențiate pe gazon: 2 linii de margine, 2 linii de poartă, câte un sfert de arc de cerc cu raza de un metru la fiecare colț al terenului, linia de centru, cu punctul de start și cercul din jurul lui, liniile de demarcație pentru careu, punctele de pedeapsă și arcul de pedeapsă (pentru penalty-uri).

Steaguri pentru marcaje și delimitări ale terenului de fotbal

În fiecare colț al terenului de fotbal trebuie amplasate steaguri speciale, realizate din material plastic, cu vârf neascuțit,. Acestea au rol de marcaj și se recomandă o înălțime de cel puțin 150 de centimetri, ca să fie vizibile din orice zonă a suprafeței de joc.

Set de mingi de fotbal

Amenajarea unui teren de fotbal n-ar fi completă fără mingile care să fie utilizate de jucători. Dimensiunile oficiale pentru un balon de fotbal sunt: circumferință între 68 și 70 de centimetri, greutate de 410-450 de grame și presiune de 0,6-1,1 atmosfere.

Vestiare și zone pentru asistență tehnică și medicală

Lângă suprafața de joc trebuie amenajate zone de asistență tehnică pentru antrenorii și rezervele fiecărei echipe și un punct de asistență medicală. La acestea se adaugă vestiare pentru jucători, unde să-și îmbrace echipamentul și să se pregătească pentru meci.

Bănci și tribune pentru spectatori

În spatele porților și după zonele de asistență se pot amplasa tribune, gradene, bănci pentru spectatori, în funcție de dimensiunile terenului și de spațiul disponibil. Este obligatorie obținerea autorizațiilor de construcție și a avizelor de siguranță.

Ia în considerare aspectele prezentate și amenajează un teren de fotbal așa cum îți dorești, pentru victorii de neuitat împreună cu echipa ta!

×
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close