Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Schimbarea în carieră: ce trebuie să ştii despre acest pas

Schimbarea în carieră: ce trebuie să ştii despre acest pas

Schimbările fac parte, vrem sau nu, din viaţa noastră. Iar cea în privinţa carierei este mai frecventă decât ai putea crede.

Schimbarea în carieră: ce trebuie să ştii despre acest pas
de Georgiana Adam    |    21 Feb 2024   •   14:27

Oamenii îşi schimbă cariera, în medie, de cel puțin 3 ori în viaţă. Este foarte posibil ca acest moment să fi venit şi pentru tine, iar recunoaşterea semnelor este cel mai important lucru pe care nu trebuie să-l ratezi.

Teama de nou sau de schimbare este absolut normală şi se află în fiecare dintre noi. Ce nu este normal ar fi să o lăsăm să ne conducă viaţa, făcându-ne să pierdem ocazii minunate. Deseori, se întâmplă să vedem că oamenii petrec mulţi ani într-o industrie, înainte de a descoperi că aceasta nu li se potriveşte, şi apoi îndrăznesc, cu greu, să accepte o nouă provocare.

Aşadar, iată care sunt aspectele pe care e bine să le ştii despre schimbarea carierei:

Observă semnele

Există mereu câteva semne comune, care indică faptul că este timpul să iei în considerare o schimbare în carieră. Unele dintre cele mai banale semne sunt plictiseala şi lipsa motivaţiei pentru a începe o nouă săptămână de muncă, deşi de la ultimul concediu a trecut prea puţin timp.

Dacă ai acelaşi loc de muncă de mulţi ani, este posibil să ai nevoie să găseşti noi provocări. Uneori simţi, pur şi simplu, că la muncă te epuizezi, dar nu mai găseşti resursele necesare pentru a te încărca de energie. Este posibil să-i invidiezi pe cei ce au orice alt job în afară de cel pe care îl ai tu. Pot fi momente în care vezi o imprimanta etichete autoadezive şi să te gândeşti cum ar fi să ai propriul magazin online.

Toate acestea sunt semne clare că drumul pe care te afli în viaţa profesională nu este cel pe care ar trebui să continui.Primele întrebări pentru a decide în ce direcţie te îndrepţi

Odată ce ai decis că trebuie să faci o schimbare majoră în viaţa ta profesională, este posibil să te simţi uşor copleşit ori copleşită. Este o reacţie firească, indiferent de vârsta pe care o ai şi de experienţa acumulată. Însă, oricât de lung pare a fi drumul, totul începe cu un prim pas, iar în acest caz este autoreflecţia. Pune-ţi câteva întrebări cheie, pentru a şti în ce direcţie trebuie să porneşti.

  • Care sunt pasiunile tale? Gândeşte-te ce activitate ar fi suficient de atractivă pentru a te face să te duci cu plăcere la muncă.
  • Ce anume îţi lipseşte acum şi ţi-ai dori de la noul job? Este simplu să spui că vrei o schimbare, dar este important să ştii exact ce anume îţi lipseşte sau ce îţi displace.
  • Ce meserii au prietenii tăi? Te poţi inspira din alegerile făcute de persoanele apropiate. Un mare avantaj constă în faptul că ei te pot ajuta cu detalii despre domeniul lor de activitate, pe care nu ai avea de unde să le ştii.

Fă-ţi un plan de acţiune

Deoarece mulţi dintre noi lucrăm pentru a ne acoperi nevoile financiare de zi cu zi, te sfătuim să iei acest proces pas cu pas. Indiferent cât de mare este nerăbdarea, nu te grăbi să iei decizii pripite, cum ar fi depunerea demisiei îndată ce ai aplicat la un alt post sau acceptarea unui job nou doar pentru că salariul este unul atractiv. Cu o simplă căutare online, vei putea găsi mai multe informaţii despre domeniul, jobul sau compania care te atrage cel mai mult.

Fă-ţi un plan de acţiune, pentru a stabili toţi paşii pe care îi vei urma, acum că decizia a fost luată. Urmăreşte această schemă cu atenţie şi răbdare, pentru a observa fiecare detaliu important din acest demers.

Indiferent dacă te simți neîmplinit la jobul tău actual sau doar vrei să încerci ceva nou, o schimbare în carieră, la momentul potrivit, îţi poate schimba radical viaţa în bine. Şi, din fericire, în zilele noastre, opţiunile sunt multiple, aşa că nu ai niciun motiv să amâni.

 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close