Antena 3 CNN Economic Creșterea salariului minim aduce mai mulți bani statului decât angajaților. România are una din cele mai mari taxe pe muncă din UE

Creșterea salariului minim aduce mai mulți bani statului decât angajaților. România are una din cele mai mari taxe pe muncă din UE

Salariul minim aduce mai mulți bani statului decât angajaților. În timp ce un român care câștigă minimul pe economie primește doar 80 de lei, statul încasează 230 de lei.

de Cătălina Mănoiu    |    20 Aug 2023   •   17:38

Statul ia în calcul posibilitatea de a crește, de la 1 octombrie, salariul minim pe economie. Vorbim despre salariul minim standard.

Guvernul vrea să majoreze salariul minim cu 300 de lei. Asta înseamnă că de la 1 octombrie, ar ajunge la 3.300 de lei valoare brut.

Asta ar face ca un angajat plătit cu salariul minim pe economie să câștige 83 de lei în plus.și să ajungă la un salariu net de 1.981 de lei.

Citește și: Românii muncesc jumătate de an doar pentru a plăti taxe şi impozite

Majorarea însă este mai degrabă în folosul bugetului de stat, pentru că statul câștigă în urma acestei majorări aproximativ 228 lei de pe urma fiecărui angajat plătit cu salariul minim pe economie.

Se întâmplă acest lucru pentru că renunță la acea facilitate prin care 200 de lei nu mai erau taxați din salariul minim și, de asemenea, dacă ne uităm la cât câștigă statul în total de pe urma unui angajat plătit cu salariu minim pe economie vedem că reușește să câștige aproximativ 1.400 de lei, sub formă de taxe și impozite pe muncă.

×
Subiecte în articol: creştere salariu minim anagajaţi
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close