Antena 3 CNN Economic Darius Vâlcov, despre arierate, munca la negru, evaziune fiscală şi soluţii

Darius Vâlcov, despre arierate, munca la negru, evaziune fiscală şi soluţii

Darius Vâlcov, despre arierate, munca la negru, evaziune fiscală şi soluţii
Sursa foto: Foto: VideoNews
13 Sep 2014   •   13:54
Darius Vâlcov, noul ministru al Bugetului, a explicat, în emisiunea "Income", că nu a luat niciodată bani de la clanul condus de Bercea Mondial şi chiar că s-a numărat printre puţinii care s-a luptat cu acesta. 
 
"Cât timp am fost primar la Slatina, am fost printre puţinii care s-a bătut cu acest clan, am dat amenzi de peste şapte miliarde de lei şi am dat demolat mai multe clădiri care nu aveau autorizaţii. Alţii îl năşeau când noi făceam toate aceste lucruri. În Slatina, în Olt, se cunoaşte acest lucru. M-am luptat pentru arhitectura municipiului, dar la nivelul ţării trebuie să fac această afirmaţie: Nu am primit niciodată bani de la Bercea Mondial, o singură dată ne-am întâlnit, când a intrat peste o şedinţă în care eram, ca să mă ameninţe", a explicat Vâlcov. 
 
Oficialul a arătat că îşi doreşte un sistem nou la Ministerul Bugetului, cu o filosofie solidă şi un management eficient. 
 
"La Ministerul Bugetului nu cred că trebuie să avem un contabil, cineva care să ia veniturile de la Finanţe şi apoi să împartă bani. Cred că trebuie să vorbim despre o filosofie şi un management la acest minister. Un buget multianual este obligatoriu, dar trebuie să privim în oglindă, să spunem lucrurilor pe nume."
 
Vâlcov a punctat şi problemele sistemului românesc: 
 
1. Numărul foarte ridicat de arierate. "Economia se blochează. Dacă companiile de stat nu pot plăti companiilor private, cele private nu mai pot plăti companiilor de stat şi intrăm într-un cerc vicios periculos. Arierate în sănătate au fost plătite de guvernul Ponta, dar tot au rămas arierate foarte mari. Nu o să operăm alte ştergeri. Trebuie să venim cu alte soluţii."
 
2. Munca la negru. "Este un fenomen distrugător pentru economia ţării. Trebuie să găsim soluţii pentru a-l combate."
 
3. Evaziunea fiscală. "Din punct de vedere al veniturilor care nu ajung la bugetul de stat, cel mai important fenomen care trebuie combătut. Ca o paranteză, eu cred că Ministerul Finanţelor şi Ministerul Bugetului trebuie să fie un singur minister. Ori cei doi lucrează foarte bine, ori avem o singură persoană care să coordoneze ambele activităţi. De două săptămâni colaborăm foarte bine, avem discuţii, negocieri, vrem să punem pe picioare un minister cu o filosofie şi cu un management sănătos."
 
4. Capacitatea administrativă şi financiară la nivel local de a atrage fonduri europene. "Banii alocaţi pentru Ropmânia sunt foarte mulţi, noi ne aflăm la un an şi trei luni înainte de expirarea termenului şi vedem că, deşi faţă de 2007 suntem mult mai bine, până la pragul de 34 de miliarde mai avem mult. Trebuie să învăţăm din greşelile trecutului. Dacă nu reuşim să abosrbim banii europeni pentru fiecare proiect în parte, în 2016 va trebuie să suportăm această sumă din bugetul de stat."
 
Oficialul a venit şi cu soluţii pentru rezolvarea problemelor. 
 
Legislaţia. "Avem o legislaţie destul de stufoasă, impredictibilă. Avem o lege, dar nu este funcţională, hai să vedem ce putem face cu această lege. Mergem la Legea Achiziţiilor Publice - blocaje peste blocaje. Chiar şi la investiţii publice este acelaşi lucru."
 
"Dacă vom face o rectificare corectă, bazată pe o analiză la fel de corectă, vom reuşi. Cu fiecare minister de linie trebuie să avem o discuţie legată de consum, estimări de consum şi, împreună cu MF, să vedem şi cine şi-a îndepliniat baremul. Cine nu, să i se retragă banii, pentru că nu putem să mergem la infinit pe estimări şi vise. Cred că se pot cheltui aceşti bani, mai ales că s-a lăsat şi un spaţiu pentru reducerea CAS. Prioritar este să introducem bani în cheltuieli de investiţii."
 
"Majoritatea banilor se duc pe investiţii în transporturi, la SGG, acolo unde avem autostrăzile şi la dezvoltare. Aici probabil vom avea cele mai bune absorbţii de bani."
 
Cât despre banii veniţi din "taxa de stâlp", ministrul a explicat că, din 2010 până în ziua de astăzi, administraţiile locale au pierdut miliarde de euro, prin diverse măsuri luate de-a lungul timpului: "Eu nu am concepţia pe care tot o aud, că banii pentru autorităţile publice locale sunt bani pentru baroni. Eu vin dintr-un astfel de post, am foarte mulţi colegi în mediul rural. Aici la Bucureşti este foarte uşor să vorbim despre cum dăm miliarde la comuna X, dar comuna respectivă nu are apă caldă şi canalizare."
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close