Antena 3 CNN Economic Data la care vin pensiile românilor în iulie 2023. Cine sunt pensionarii care vor primi un ajutor în această lună

Data la care vin pensiile românilor în iulie 2023. Cine sunt pensionarii care vor primi un ajutor în această lună

Data la care intră pensiile românilor în luna iulie 2023 diferă în funcţie de modul în care românii au ales să încaseze banii: fie pe card, fie de la poştaş.

Data la care vin pensiile românilor în iulie 2023. Cine sunt pensionarii care vor primi un ajutor în această lună
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    02 Iul 2023   •   20:04

În plus, sunt veşti bune pentru pensionarii români. Circa 120.000 de persoane vârstnice se vor bucura de beneficii în acest sezon, primind şi un ajutor de la stat.

Peste 120.000 de pensionari români vor putea beneficia de bilete pentru tratamente balnear în acest an.

Biletele de tratament pentru pensionari sunt în serii de 16 zile, din care 12 zile sunt dedicate curei de însănătoșire sau ameliorare medicală.

În ceea ce priveşte costul lor, o parte mică din bilete se acordă gratuit, iar majoritatea pensionarilor nu le plătesc la preţ întreg, ci beneficiază de un ajutor de la stat, astfel că ei mai achită 50% din valoarea tichetului.

Citeşte şiCe pensie va avea un român cu salariul minim pe economie, de 3.000 de lei

Când va veni poștașul cu pensia românilor în iulie 2023

Totuşi, data la care pensionarii români primesc banii în luna iulie 2023 diferă în funcție de modul în care au ales să le fie virată pensia.

În această lună, poștașul va livra pensiile beneficiarilor în perioada 1-15 iulie.

Practic, livrarea fizică a pensiilor românilor pe luna iulie 2023 începe luni, 3 iulie.

Lunar, pensiile se achită pe card "în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni", transmite de Casa de Pensii.

De asemenea, în ceea ce privește pensionarii care au ales plata pensiei în cont curent sau pe card, aceștia trebuie să știe că pensia va intra pe card în jurul datei de 12.

Astfel, pensiile vor fi virate pe cardurile pensionarilor în data de 12 mai, dar nu mai târziu de 13 mai.

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Cum obţin pensionarii bilete de tratament balnear

Pensionarii care doresc să obţină bilete de tratament trebuie să depună cerere la Casa Judeţeană de Pensii de care aparțin. 

Pentru a beneficia de biletele de tratament, pensionarii depun o cerere în care menționează trei locații (stațiuni) și ulterior, în funcție de locurile disponibile, sunt repartizați. 

La depunerea cererii se prezintă și actul de identitate (carte de identitate/buletin) și cuponul de pensie. 

Apoi, în luna în care doresc să meargă la tratament, înainte de a fi selectați, pensionarii trebuie să prezinte bilet de trimitere de la medicul de familie (valabil cel mult 30 de zile).

La sfârşitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari. 

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

"Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

În prezent, în România sunt înregistraţi 4.787.920 de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.739 de lei, arată cele mai recente date de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

În România, dreptul la pensie este acordat persoanelor care îndeplinesc anumite criterii și care au contribuit la sistemul de asigurări sociale. 

Vârsta și perioada de contribuție a pensiei variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv de sistem de pensii la care persoana este încadrată.

În prezent, în România există două sisteme de pensii principale: sistemul public de pensii și sistemul de pensii private facultative (pilonul II). 

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close