Antena 3 CNN Economic Imobiliare Cerere în scădere pentru Prima Casă. Peste 20.000 de români şi-au cumpărat o locuinţă prin programul guvernamental

Cerere în scădere pentru Prima Casă. Peste 20.000 de români şi-au cumpărat o locuinţă prin programul guvernamental

Cerere în scădere pentru Prima Casă. Peste 20.000 de români şi-au cumpărat o locuinţă prin programul guvernamental
Sursa foto: prima casa
02 Iun 2010   •   19:22

Prima Casă nu mai e ce-a fost odată. În 6 luni, peste 20 de mii de români şi-au cumpărat o locuinţă cu acest credit. În ultima perioadă, însă, cererea a fost de trei ori mai mică. Măsurile de austeritate anunţate de Guvern sunt cele care au speriat românii şi care blochează activitatea imobiliară şi de creditare.
Iar numărul dosarelor care ajung la Fondul de Garantare este de maximum 100 pe zi. Mai puţin de jumătate faţă de o zi normală de anul trecut. Anul trecut, în jumătate de an, statul a garantat aproape 18 mii de locuinţe. În trei luni, de când a început Prima Casă II, doar 3.200 au mai fost cumpărate. Din ele, aproape 90% sunt apartamente vechi.
În plus, dobânzile la creditele ipotecare obişnuite sunt aproape la acelaşi nivel cu Prima Casă, iar împrumutul este aprobat mult mai uşor.
Drept dovadă, jumătate din locuinţele cumpărate în acest program au fost de 2 camere. Un sfert de trei camere şi 15%, garsoniere. Foarte puţine apartamente de 4 camere sau case cu teren. Alternativă ar mai fi: să vă construiţi o casă de la zero. Deocamdată, însă, doar dacă aveţi deja banii.
Până acum nu s-a dat niciun credit Prima casă pentru locuinţele care urmează să fie construite, pentru că nu există norme de aplicare. De celălalt produs, pentru 7 familii asociate care să primească garanţia statului în valoare de 75 de mii de euro, nici nu poate fi vorba.
Observator

×
Subiecte în articol: prima casa
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close