Guvernul, la un pas de a garanta creditele asociaţiilor de proprietari pentru reabilitarea termică

14 Apr 2010   •   17:56
Guvernul, la un pas de a garanta creditele asociaţiilor de proprietari pentru reabilitarea termică
guvern

Guvernul caută soluţii alternative pentru a grăbi realizarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor. Printre variantele analizate se numără şi acordarea de garanţii de stat asociaţiilor de proprietari care se arată interesaţi de participarea la acest program, dar nu dispun de fonduri, spune ministrului Dezvoltării, Elena Udrea, citată de Mediafax.


Udrea a mărturisit că i-a fost sugerată o asemenea măsură potrivit căreia asociaţiile care se înscriu în programele de reabilitare termică să primească garanţii de la stat.

"În urma unei discuţii pe care am avut-o cu constructorii la o expoziţie naţională la Iaşi, mi-a fost sugerată această soluţie, având în vedere că în România sunt aproximativ trei milioane de apartamente care trebuie să fie reabilitate. Dacă gândim în raport de bugetele ministerului şi primăriei, probabil că putem să reabilităm în 100 de ani. Sigur, dacă economia va merge extraordinar de bine şi vom aloca şi mai mulţi bani acestui program, probabil că vom ajunge la 50 de ani. Tot este foarte mult şi încercăm să găsim soluţii alternative, iar la propunerea constructorilor, ne-am gândit şi la o variantă - dar este o variantă de lucru acum - să vedem în ce măsură este posibil să se ofere un credit pentru proprietarii care doresc să îşi facă reabilitarea", spune Udrea.

Ministrul a adus aminte că, în prezent, statul sprijină reabilitarea pentru 20.000-30.000 apartamente anual.

"Sprijinul pe care îl va acorda statul este tocmai prin a crea un astfel de produs, un instrument de creditare care să fie accesibil celor care doresc să facă reabilitarea pe banii lor şi, neavând surse financiare, sunt de acord să apeleze la un credit", a spus Udrea.Ministrul Dezvoltării mărturiseşte şi că nu sunt singulare cazurile în care proprietarii reclamă că acea cotă de 20% care le revine din finanţare este aproape echivalentul lucrării în totalitate pe un apartament asemănător contractat în mod direct de asociaţiile de locatari sau că lucrările de reabilitare termică iniţiate prin primării sunt mult mai costisitoare decât cele contractate direct de către asociaţia care apelează la un constructol.r

"Sigur că putem găsi o justificare foarte uşor. Fiind vorba de bani publici, suntem mult mai generoşi atunci când mergem la o licitaţie. O altă reclamaţie este aceea că, după ce contractează, se ajunge la o înţelegere cu o autoritate publică locală pentru un preţ care ar fi trebuit să fie plătit de către proprietar sau asociaţia de proprietari, dar se vine cu o majorare a acestei participări. De foarte multe ori majorarea este mai mult chiar decât ar costa dacă proprietarul şi-ar face singur reabilitarea", a încheiat ministrul.

Antena3.ro

Parteneri
x close