Antena 3 CNN Economic Imobiliare Notarii români, de 14 ori mai scumpi decât cei din Germania

Notarii români, de 14 ori mai scumpi decât cei din Germania

Notarii români, de 14 ori mai scumpi decât cei din Germania
Sursa foto: notari
30 Oct 2009   •   15:21

Românii plătesc, la încheierea unei tranzacţii imobiliare, taxe notariale de 14 ori mai mari decât plăteşte un german, costul real cu serviciile notariale de la noi, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu, este cel mai mare din Uniunea Europeană, potrivit unui studiul realizat de Consiliul Concurenţei şi citat de Capital.

Pentru o tranzacţie de 100.000 de euro, românii achită pentru serviciile juridice minim 1.070 de euro , de patru ori mai mult decât media europeană prin ajustarea valorii la nivelul veniturilor medii.
Ponderea costurilor cu notarii din totalul costurilor obligatorii rezultate dintr-o tranzacţie de 100.000 de euro fără ipotecă este de 41%.

"Situaţia în România este mult mai gravă decât în Uniunea Europeană, unde există de asemenea preocupare pentru acest sector", spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Faţă de alte state europene, România are un cost real al serviciilor notariale de şapte ori mai mare decât în Portugalia, de 14 ori peste Germania, de 5 ori peste în Franţa, de 6 ori mai mare decât Austria sau Spania şi de 4 ori mai mare decât Belgia.

Comparativ cu state central şi est europene, în România serviciile notariale reale sunt mai scumpe decât în Polonia, Ungaria sau Slovenia. În România sunt doar 2.000 de notari.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Germania
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close