Antena 3 CNN Economic Imobiliare Tranzacţiile imobiliare, condiţionate de un certificat imposibil de obţinut

Tranzacţiile imobiliare, condiţionate de un certificat imposibil de obţinut

Tranzacţiile imobiliare, condiţionate de un certificat imposibil de obţinut
Sursa foto: imobiliare
23 Noi 2009   •   11:43

Legislaţia incompletă blochează certificarea eficienţei energetice a locuinţelor, obligatorie din 2010 la vânzarea caselor. Soluţia: un ordin ministerial de derogare şi accelerarea reabilitării termice, scrie Capital.
Deşi este o şansă pentru reducerea costurilor de întreţinere, dar şi pentru firmele de construcţii intrate adânc în criză de bani şi lucrări, programul de reabilitare termică nu este aplicat, deşi este impus de normele Uniunii Europene.

Ministerul Dezvoltării a tăiat la jumătate suma alocată reabilitării, în valoare de aproape 300 milioane de lei. Estimările reprezentanţilor instituţiei se bazează pe un număr de 25.000 de apartamente modernizate până la sfârşitul anului, în timp ce anunţul iniţial era de 43.000. Mai mult, Legea nr. 372/2005 permite confuzii pe piaţa imobiliară. Potrivit acesteia, proprietarii de apartamente care nu au certificate de eficienţă energetică nu le vor mai putea tranzacţiona după 1 ianuarie 2010, iar efectele pot fi devastatoare pentru un segment în care tranzacţiile sunt sub jumătate în comparaţie cu anul trecut.

Dar ucrurile nu stau aşa. ?Nu se va întâmpla aşa ceva. Piaţa nu va fi blocată. Este de aşteptat ca Guvernul să reacţioneze măcar în ianuarie, iar cel mai simplu este prin intermediul unui ordin al ministrului de atunci, care să ofere o derogare de şase luni sau un an pentru intrarea în normalitate?, a declarat Emilia-Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).

Deşi Legea e în vigoare de patru ani, nimeni nu s-a gândit să prezinte şi metodologia de întocmire a certificatului de eficienţă energetică pentru fiecare apartament, iar prevederile legii se rezumă la întregul imobil.

?Credem că avem de a face cu pure speculaţii şi încercarea de reorientare a cumpărătorilor către apartamentele şi imobilele noi, care se presupune că ar obţine o certificare net superioară în comparaţie cu imobilele vechi?, spune Gabriela Enescu, director general al portalului casefaraintermediari.ro.

?Nu e obligatoriu ca locuinţele noi să fie neapărat mai bune decât cele vechi din punctul de vedere al eficienţei. Ştim cu toţii că s-a lucrat cât mai ieftin şi la preţuri cât mai mari?, adaugă preşedintele AAEC, susţinută şi de Adriana Eftime, preşedintele Patronatului Român în Construcţii (PSC).

?Nu cred că se va bloca piaţa. Probleme sunt mai degrabă pentru firmele de construcţii, nu pentru vânzători?, a încheiat Eftime.

Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close