Antena 3 CNN Economic INCOME: FMI NU agreează reducerea CAS

INCOME: FMI NU agreează reducerea CAS

de G.S.    |    07 Iun 2014   •   17:33
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu agreează ideea scăderii contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie întrucât Guvernul nu a venit cu măsuri compensatorii, a declarat preşedintele BNS, Dumitru Costin, după întâlnirea cu echipa FMI.
 
BNS le-a comunicat faptul că scăderea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale este o aventură, un nou cadou făcut de Guvern firmelor. Noi am arătat că singura modalitate în care se poate face acest lucru este reducerea contribuţiilor concomitent cu creşterea semnificativă a salariului minim', a explicat Costin.
 
Întrebat ce inseamna, in opinia BNS, o marire a salariului minim, Costin a evitat un raspuns direct, aratand ca exista niste calcule, o propunere urmand sa fie prezentata Guvernului în cazul în care acesta agreează o astfel de variantă. 'Şi cei de la FMI au aceeaşi parere ca şi noi respectiv că nu poţi reduce CAS fără alte măsuri. Prin urmare nu vor fi de acord cu scăderea contribuţiilor de la 1 iulie întrucât Guvernul nu a venit cu măsuri care să acopere deficitul care s-ar crea', a precizat Costin.
 
La sfârşitul lunii mai, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, arăta că obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/ cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Oficialul MFP a spus că măsura va îmbunătăţi mediul de afaceri din România, va uşura povara fiscală a angajatorilor corecţi şi va elimina discrepanţele aduse de competiţia neloială între angajatorii cinstiţi şi cei care folosesc muncă la negru.
 
Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.
 
În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane, mentioneaza Agerpres in pagina electronica.
 

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close