Antena 3 CNN Economic Lordul Mogg, specialist în reglementarea energetică: Înfiinţarea Uniunii Energetice Europene nu este un vis

Lordul Mogg, specialist în reglementarea energetică: Înfiinţarea Uniunii Energetice Europene nu este un vis

Lordul Mogg, specialist în reglementarea energetică: Înfiinţarea Uniunii Energetice Europene nu este un vis
de S.T.    |    28 Mar 2015   •   14:37

Lordul John Mogg, preşedintele bordului reglementatorilor al ACER, vorbeşte într-un interviu acordat Income despre independeţa energetică şi despre importanţa formării unei uniuni energetice.

Potrivit lui, înfiinţarea Uniunii Energetice Europene nu este un vis.

Se va reuşi înfiinţarea Uniunii Energetice Europene sau va rămâne doar un vis? Ce părere aveţi?

"Sunt absolut convins că nu este un vis. Poate că ne va mai lua timp, pentru că este un plan ambiţios, complicat şi care trebuie să sincronizeze 5 dimensiuni strategice diferite. Cea mai importantă rămâne însă cea legată de piaţa internă de energie, pentru că aşa cum avem o piaţă unică, e nevoie şi de un sistem energetic care să ţină Europa în funcţiune. E nevoie de un astfel de angajament comun, asta încercăm şi cred că vom reuşi", a declarat preşedintele bordului reglementatorilor al ACER.

Oficialul este încrezător şi în puterea Uniunii Europene de a ţine piept presiunilor Rusiei.

"Pot spune categoric că nu am văzut nicio dovadă în sprijinul teoriei că Europa ar fi slabă în raport cu Gazprom", a declarat Lord Mogg.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, este de părere că România este privilegiată din punct de vedere al independenţiei energetice.

"Recent mă uitam pe datele Eurostat, agenţia care se ocupă cu statistica la nivel european, şi suntem pe locul 3 în UE la ceea ce înseamnă independenţă energetică. Deci, noi avem nevoie de importuri de energie mult mai puţin decât au nevoie vecinii noştri, de exemplu", a spus Răzvan Nicolescu.

Întrebat ce ar trebui să facă România pentru a atrage investiţii în sectorul energetic, Răzvan Nicolescu a spus că România trebuie "să ofere un cadru de manifestare pentru operatorii economici, cu mai multă predictibilitate şi transparenţă, cu mai puţină corupţie, cu nişte reguli mai clare şi care apoi sunt respectate".

Concomitent, România şi companiile naţionale trebuie să îşi îmbunătăţească şi capacitatea de a realiza mari proiecte de infrastructură, pentru că momentan avem o problemă cu managementul proiectelor.

Citeşte şi:

Deciziile inspectorilor ANAF, sub lupa experţilor. Consultant fiscal: Există un preţ care trebuie plătit acum pentru stârpirea evaziunii

Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Income Magazine"

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close