Antena 3 CNN Economic Până și statul își plătește angajații „la negru”

Până și statul își plătește angajații „la negru”

Până și statul își plătește angajații „la negru”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
21 Mar 2017   •   13:24

Publicația riscograma.ro face o analiză a fluturașului de salariu al polițistului Marian Godină, în care demonstrează, pas cu pas, cum a ajuns statul român să își plătească angajații ”la negru”.

”Că România are printre cele mai mari taxe pe muncă din Europa (și implicit din lume), știm deja – ca procent, suntem pe locul al optulea, înaintea unor țări ca Suedia și Danemarca. În cifre absolute, la salariile mai mici de 500 de euro nu există statistici oficiale dar suntem probabil chiar pe primul loc. Pentru un salariu minim de 1250 de lei brut, angajatorul plătește 1538 de lei iar angajatului îi ajung în buzunar 925 de lei. 613 lei – adică 40% din costul total – ajung în buzunarele statului. (...) Se știe și care este metoda ocolitoare în sectorul privat față de această povară. Fie munca „la negru”, în care banii sunt plătiți cash fără nici o formalitate iar statul nu ia nimic, fie munca „la gri” unde există un salariu oficial pentru salvarea aparențelor, de obicei salariul minim, dar și un supliment „în plic”, se arată în materialul publicat pe riscograma.ro.

Despre fluturașul de salariu al polițistului Godină

Avem un salariu de bază brut cu tot cu sporuri de 2544 de lei. În mod normal, el corespunde unei cheltuieli a angajatorului de 3129 de lei, respectiv unui salariu net de 1800 de lei. Ar rezulta o impozitare a muncii de 42,5%, aliniată cu ce știam deja. Doar că, ulterior, apar banii „în plic” – sporul de hrană și „alte drepturi” – pentru care nu se mai plătește nici un fel de impozit sau contribuție. Aceștia adaugă 1254 de lei la salariul net, care devine astfel 3053 de lei (apar mici inadvertențe din cauza cotizațiilor și reținerilor, dar asta este cifra). Cheltuiale totală a angajatorului crește astfel la 4383 de lei, dar povara fiscală scade la doar 30%!

Dacă ar fi respectat regulile pe care le impune sectorului privat, statul ar fi avut următoarele opțiuni: fie să-i reducă polițistului salariul net cu mai mult de 550 de lei! (un angajat în privat pe acest buget primește în mână fix 2500 de lei), fie să contribuie la… bugetul de stat cu încă 970 de lei! (un angajator privat care plătește 3053 de lei net dă la stat încă fix 2300 de lei).

Citește continuarea pe riscograma.ro.

 

×
Subiecte în articol: Marian Godina
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close