Antena 3 CNN Economic "Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți". Şeful Casei de Pensii anunţă o nouă lege în primul trimestrul din 2023

"Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți". Şeful Casei de Pensii anunţă o nouă lege în primul trimestrul din 2023

Pensiile trebuie să crească toate cu acelaşi procent, şi nu diferenţiat, dar avem de o nouă lege a pensiilor pe care o vom avea, cel mai probabil, în primul trimestru din 2023, a anunţat şeful Casei de pensii, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

de Georgiana Adam    |    12 Noi 2022   •   22:02

Creşterea pensiilor şi majorarea punctului de pensie se impune chiar de la 1 ianuarie 2023, a mai spus președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, care a vorbit şi despre posibila pensie de 4.000 de lei, din ianuarie.

Baciu vorbeşte de un punct de pensie fix pentru toţi pensionarii, şi nu diferenţiat, în schimb, propune acordarea de vouchere sau ajutoare pentru cei cu venituri mai mici.

"Casa Națională de Pensie este o instituție tehnică de aplicare a legislației în vigoare și aceasta este una dintre ipotezele de lucru în momentul de față vehiculate. 

Așteptăm cu toții ca să se ia o decizie în perioada imediat următoare, astfel încât să reușim noi, ca instituție tehnică de aplicare a legislației, să implementăm această majorare a pensiilor. 

Vreau să fac o precizare. În primul rând, noi trebuie să creștem pensiile tuturor beneficiarilor noștri, pensionarii, și trebuie să creștem valoarea punctului de pensie. Aceasta este prima măsură pe care trebuie neapărat și care se impune de la 1 ianuarie 2023.

Şeful Casei de Pensii: "5.000.000 de pensionari trebuie să beneficieze de această majorare începând cu 1 ianuarie 2023"

Sunt măsuri complementare cele cu privire la majorarea acelor pensii, a unor persoane care sunt defavorizate, dar se impune în primul rând majorarea punctului de pensie. 

În primul rând, aș vrea încă o dată să precizez acest lucru, trebuie să majorăm toate pensiile din sistemul public de pensii. 

Aproximativ 5.000.000 de pensionari trebuie să beneficieze într-un fel sau altul de această majorare mult așteptată începând cu 1 ianuarie 2023. 

Așteptăm decizia care trebuie să vină cât de curând. În coaliție trebuie să existe această decizie și noi efectiv trebuie pur și simplu să o aplicăm", a declarat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, sâmbătă, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.

Cât despre varianta majorării diferenţiate, vehiculată de PSD, Daniel Baciu vorbeşte de o creştere fixă a pensiilor şi a punctului de pensie.

Daniel Baciu: "Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii"

"Aş merge mai mult pe varianta a doua, pentru că în ultimii 20 de ani nu s-a făcut o majorare diferențiată a punctului de pensie. Deci punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii. 

De ce trebuie să fie același? Pentru că pensiile în România sunt calculate pe contributivitate. Dacă intri și faci această majorare diferențiată a pensiilor, automat se creează dezechilibre în rândul pensionarilor, pentru că unii or să primească mai mult, iar alții or să primească mai puțin. 

Deci punctul de pensie trebuie să crească la fel, uniform pentru toți pensionarii din sistemul public de pensii, iar pe lângă acest lucru se pot da, de exemplu, cum sunt acele vouchere de care se dau în prezent, care se achită din fonduri externe nerambursabile, din fonduri europene care se pot merge cu ele și în anul viitor. 

Şeful Casei de Pensii: "Se pot da vouchere, dar punctul de pensie să fie la fel pentru toţi"

Acestea sunt ajutoare punctuale care putem să mergem cu ele și la anul viitor, dar punctul de pensie trebuie să fie același și trebuie o majorare unitară pentru toți pensionarii (...).

Într-adevăr, noi suntem în plin proces al acestor dosare de evaluat. În momentul de față avem 3,2 milioane de dosare evaluate și de fiecare dată am spus că acest proces nu este așa de simplu, este destul de complex. 

Avem într-adevăr 1000 de oameni angajați strict pentru acest această perioadă, pe o perioadă strictă determinată de timp, tocmai pentru a reuși să evaluăm toate dosarele în plată în momentul de față și ne apropiem de 70% din numărul total de dosare pe care le-am făcut și de fiecare dată am spus că urmărim în primul rând evidențierea stagiilor de cotizare. 

Acesta este un lucru cel mai important, pentru că avem stagii de cotizare contributive și necontributive și, bineînțeles, a numărului total de puncte realizat de fiecare pensionar în parte.

În ultimii nu 10 ani, poate chiar mai mult, s-au acumulat o serie de inechități în sistemul public de pensii, pentru că legislația s-a tot modificat de-a lungul timpului și avem persoane care sunt în plată în momentul de față pe legislații diferite în timp și au cuantumuri diferite în plată. 

Daniel Baciu: "Se impune o nouă lege a pensiei și avem termen trimestrul 1 din 2023"

Tocmai pentru acest lucru se impune o nouă lege a pensiei, se impune o reformă a sistemului public de pensii și avem termen ca undeva în trimestrul 1 din 2023 să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, care să reușească să înlăture aceste inechități de care vorbeam.

Eu am dat un exemplu de bună practică acele vouchere care aș vrea, dacă se poate, să meargă și anul viitor dar, repet, în primul rând trebuie să majorăm toate pensiile tuturor pensionarilor, adică de la 1 ianuarie trebuie să avem o majorare a punctului de pensie în primul rând. 

Acele vouchere, într-adevăr, se referă la alimentele de bază și este un lucru bun pentru că s-au găsit fonduri externe și nu există o presiune mare pe bugetul asigurărilor sociale de stat", a adăugat şeful Casei de Pensii.

De ce unele pensii vor întârzia în ianuarie 2023. Marius Budăi, anunţ de ultimă oră pentru pensionari

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.

"Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente", a spus Budăi.

Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu 

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cum aflaţi, pas cu pas, data pensionării

1. Intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), www.cnpp.ro.

2. Accesaţi rubrica "Când mă pot pensiona?".

3. Completaţi acolo data naşterii, sexul dvs şi introduceţi cifrele sau literele din imagine. Apoi, apăsaţi butonul Calculează

Vi se afişează apoi o casetă cu data de pensionare şi stagiul minim pentru pensia de limită de vârstă, pensia anticipată sau pensia anticipată parţial.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close