Antena 3 CNN Economic Cum vor fi recalculate pensiile speciale ale românilor. Nicio pensie nu poate depăşi salariul lui Klaus Iohannis

Cum vor fi recalculate pensiile speciale ale românilor. Nicio pensie nu poate depăşi salariul lui Klaus Iohannis

Este scandal în coaliția de guvernare, după o ședință tensionată în care s-a vorbit despre recalcularea pensiilor speciale ale românilor.

de Georgiana Adam    |    08 Mar 2023   •   13:38

Nu s-a ajuns la niciun rezultat în ceea ce privește pensiile speciale şi riscăm să pierdem aproximativ trei miliarde de euro bani europeni.

Sunt în continuare discuții în coaliția de guvernare, asta pentru că nu au ajuns la un consens, au făcut un grup de lucru și o variantă avansată este aceea ca nici o pensie să nu depășească indemnizația președintelui Klaus Iohannis. 

Datele oferite de Casa Națională de Pensii pentru aceste pensii de serviciu arată că la corpul diplomatic este o pensie, în medie, de aproximativ 5.800 lei. Aici nu par să fie probleme. 

Nu par să fie probleme nici în ceea ce privește funcționarii parlamentari, pentru că pensia lor este de 5.000 lei. Prin urmare, până la salariul președintelui Klaus Iohannis, de 25.000 lei, este spațiul financiar. 

Citeşte şiUn pensionar militar a publicat talonul de pensie pe februarie 2023: "Să vedeți ce înseamnă o pensie specială"

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Personalul aeronautic civil nu prezintă o problemă atât de mare, pentru că vedem o pensie medie de 11.500 lei. Mai au spațiu, pentru că vorbim despre o diferență până la 25.000 lei. 

Sunt însă probleme în ceea ce privește pensiile magistraților. Acolo, pensia medie este de 21.500 lei, iar salariul președintelui brut este de aproximativ 24.000 lei. 

Aici trebuie să se facă ajustări, pentru că cea mai mare pensie încasată de un fost magistrat este de 41.000 lei. 

Asta înseamnă că, dacă se aplică acel principiu enunțat, de a reduce toate pensiile până la indemnizația președintelui, ar trebui să se facă în acest caz o reducere de 16.000 lei. 

Augustin Lazăr, fostul procuror general, este cel care încasează pensia de 41.000 lei și ar trebui să piardă 16.000 lei. 

Pensii de serviciu

1. Corpul diplomatic

aproximativ 5.800 de lei pensie medie

2. Funcționari publici parlamentari

aproximativ 5.000 de lei pensie medie

3. Personal aeronautic civil

aproximativ 11.500 de lei pensie medie

4. Magistrați

aproximativ 21.500 de lei pensie medie

salariul președintelui României: 24.000 de lei

cea mai mare pensie a unui fost magistrat: 41.000 de lei

Scădere de aproximativ 16.000 de lei

5. Personal auxiliar instanțe

aproximativ 5.000 de lei pensie medie

6. Personal Curtea de conturi

aproximativ 5.800 de lei pensie medie.

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Ce acte sunt necesare pentru recalcularea pensiei

Pentru recalcularea pensiei, este nevoie ca persoana în cauză să depună o cerere, dar şi o serie de documente la Casa de pensii la care este arondată.

Iată care sunt actele care trebuie depuse pentru recalcularea pensiei, potrivit Casei de Pensii:

- o cerere

- cuponul de pensie

- carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată

- cartea/buletinul de identitate în original și copie.

Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) se găsește formularul pentru cererea de recalculare a pensiei, care poate fi descărcat, printat și completat.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Stenograme din şedinţa coaliţiei pe tema pensiilor speciale. Contre Turcan-Budăi-Ciolacu

Din stenogramele din şedinţa coaliţiei, reiese că au fost contre între fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, şi actualul ministru, Marius Budăi.

Raluca Turcan: Am lăsat la minister un proiect pentru reforma pensiilor speciale.

Marius Budăi: Veniți dvs ministru, dacă le știți pe toate.

Marcel Ciolacu: Doamna Turcan, atunci retragem proiectul din Parlament și îl luam pe al dvs dacă este așa bun. Vă asumați?

Raluca Turcan: Să nu facem politică.

Marcel Ciolacu: Asta zicem și noi. Să nu facem politică, să facem jalonul.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close