Antena 3 CNN Economic Românii care nu mai pot ieși anticipat la pensie fără penalizare: Șeful Casei de Pensii a făcut precizările

Românii care nu mai pot ieși anticipat la pensie fără penalizare: Șeful Casei de Pensii a făcut precizările

Pensionarea anticipată fără penalizare a fost eliminată din noua Lege a Pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, pentru o anumită categorie de angajați români.

Românii care nu mai pot ieși anticipat la pensie fără penalizare: Șeful Casei de Pensii a făcut precizările
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    11 Mar 2024   •   13:00

În Monitorul Oficial nr. 832 din data de 10 septembrie 2020 a fost publicată Legea 201/2020 care modifică art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

"Potrivit actului normativ, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani.

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați.

Această prevedere nu se mai aplică, potrivit noii Legi a Pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Anunțul președintelui Casei de Pensii

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că noile reguli nu elimină categoria de pensie anticipată, ci vizează evitarea pensionărilor mai devreme din sistemul public de pensii.

"Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate.

De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.

Referitor la acele condiţii impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.

Mă refer în principal la cei care beneficiază de reducere faţă de vârsta standard de pensionare şi ies tot la limită de vârstă, dar beneficiază de o reducere datorită condiţiilor grele de muncă.

Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii", a declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit stiripesurse.ro.

Parlamentul a mărit numărul localităților poluate din România

În iunie 2023, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li se alătură și cei din Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Băița din județul Bihor, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close