Antena 3 CNN Economic Salariile prea mari ale angajaţilor au băgat Oltchim în insolvenţă. Vezi raportul prezentat de ministrul Economiei

Salariile prea mari ale angajaţilor au băgat Oltchim în insolvenţă. Vezi raportul prezentat de ministrul Economiei

Salariile prea mari ale angajaţilor au băgat Oltchim în insolvenţă. Vezi raportul prezentat de ministrul Economiei
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    27 Feb 2013   •   07:45

Achiziţia în 2010 a platformei Arpechim şi salariile prea mari ale angajaţilor, în raport cu veniturile companiei, sunt cauzele dezastrului economic de la combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea. Acestea sunt concluziile unui raport preliminar al Oltchim, prezentat de ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Ministrul a explicat că salariul mediu brut, pe platforma Oltchim, este de 4.000 lei pe lună.

Raportul despre situaţia Oltchim arată că pe platforma combinatului, în ultimii patru ani, numărul angajaţilor a scăzut cu 12%, în timp ce fondul de salarii a crescut cu 40%.

"Fondul de salarii pentru personalul din cunducere a crescut cu 53%, în timp ce fondul de salarii la muncitori a crescut cu 34%", a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

În total, cheltuielile cu salariile au crescut de la 111 milioane lei la 154 de milioane de lei, în trei ani. În schimb, veniturile Oltchim au scăzut de 1,1 miliarde lei, în 2009, la 800 milioane lei în 2012.

Ministrul Economiei a mai explicat că la intrarea în insolvenţă a Oltchim a contribuit şi Arpechim, care a intrat în componenţa combinatului de la Râmnicu Vâlcea în 2010, cu 400 de angajaţi. În doi ani, Arpechim a cheltuit sute de milioane de lei, dar nu a produs nimic. Mai mult, datoriile Arpechim s-au adâncit în ultimii trei ani, până la 800 de milioane de euro.

"Pe lângă faptul că Oltchim este înglodat în datorii, este şi ipotecat. Efectiv vorbind, Oltchim nu mai aparţine sieşi, este într-o stare de schizofrenie din perspectiva dreptului imobiliar", susţine Vosganian.

Pe de altă parte, Gheorghe Piperea, unul dintre reprezentanţii judiciari, a declarat că a identificat peste 100 de contracte care au prejudiciat societatea şi care vor fi anulate în perioada următoare.

"Cele mai multe dintre ele sunt încheiate cu contractanţi care sunt deja în insolvenţă ei înşişi. Acele sume evident că vor fi pierdute. Acesta este rezultatul când declanşezi procedura de insolvenţă mai târziu decât trebuie", a spus Piperea.

Raportul final privind cauzele intrării companiei în insolvenţă va fi prezentat la jumătatea lunii martie şi va face referiri şi la cei vinovaţi de această situaţie.


Fondul de salarii la Oltchim

2009: 111 milioane de lei
2012: 154 milioane de lei
Număr angajaţi: 3317
Salariul mediu brut în 2012: 4.000 de lei

Veniturile Oltchim

2009: 1,1miliarde de lei
2012: 800 milioane de lei
Sursa: Ministerul Economiei

×
Subiecte în articol: Oltchim Varujan Vosganian
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close