Antena 3 CNN Economic Se schimbă legea. Ce fel de repartitoare vor trebui să aibă toate blocurile din România

Se schimbă legea. Ce fel de repartitoare vor trebui să aibă toate blocurile din România

Românii care stau la bloc vor avea nevoie de repartitoare la căldură care se citesc de la distanţă, nu din apartament, şi unele "speciale".

Se schimbă legea. Ce fel de repartitoare vor trebui să aibă toate blocurile din România
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    28 Sep 2022   •   11:43

Sunt vizați de această schimbare chiar și proprietarii de apartamente care deja au repartitoare, dacă modelele lor de acum nu sunt compatibile cu noile pretenții ale autorităților, potrivit avocatnet.ro.

Termenul-limită este 2027. Până atunci, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate, potrivit unui proiect de ordonanță ce se află la avizarea Consiliului Economic și Social (CES). 

Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță, toate blocurile din România vor avea numai contoare și repartitoare pentru căldură ce pot fi citite de la distanță în următorii patru ani.

Până la sfârșitul lui 2022 se vor putea instala doar astfel de dispozitive, rar repartitoarele care nu pot fi citite de la distanță vor trebui să fie înlocuite de proprietarii apartamentelor, mai arată proiectul de lege.

Proiectul de Ordonanță de Urgență prevede că imobilele de tip condominiu și clădirile mixte racordate la sistemul centralizat de energie termică sau care au o sursă centrală de încălzire trebuie să aibă contoare individuale până la 1 ianuarie 2023. 

Se urmărește individualizarea consumului pentru încălzire, răcire și apă caldă la fiecare apartament sau spațiu care nu este destinat locuirii.

Inițial, măsura era cuprinsă într-un proiect de lege apărut acum aproape doi ani, dar care a fost transformat recent în proiect de OUG, ceea ce indică faptul că autoritățile vor s-o adopte cât de curând.

Proiectul de OUG de la CES vizează, în esență, modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. 

"În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare", se arată în ordonanța trimisă spre analiza Consiliului Economic și Social.

Pentru a intra în vigoare acest proiect de ordonanţă, el trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close