Urmează scumpiri în lanţ după aplicarea noilor măsuri de austeritate. Creşterea TVA şi eliminarea plafonărilor vor avea un efect devastator asupra românilor care vor deconta din propriile buzunare dezmăţul bugetar. Mesele la restaurant și vacanțele vor ajunge un lux după majorarea TVA. În prezent, pentru restaurante și hoteluri, TVA este de 9% și ar urma să crească la 11% sau chiar 19% la unele produse și servicii.
Astfel, o pizza care astăzi costă 48 de lei, s-ar putea scumpi cu cel puțin 5 lei, o porție de paste pe care astăzi plătim 67 de lei, s-ar scumpi cu aproximativ 7 lei, iar o prăjitură pe care dăm 30 de lei, ar urma să coste cu cel puțin 3 lei mai mult. La fel și pe o cafea care astăzi are prețul de 18 lei, am putea să plătim cu 2 lei mai mult.
În cazul vacanțelor, dacă în momentul de față, pentru cinci nopți de cazare pe litoral, la un hotel de 3 stele, plătim în jur de 3368 de lei, creșterea de preț ar fi de peste 300 de lei.
Industria ospitalității atrage atenția că majorarea taxelor vor destabiliza „un sector care deja funcționează cu marje de profit reduse și care a fost profund afectat în ultimii ani de valuri de crize și scumpiri”.
Mai mult, majorarea TVA ar duce la:
– scăderea activității, disponibilizări în masă;
– falimente în lanț, în special IMM-uri;
– creșteri semnificative de prețuri;
– reducerea investițiilor;
– creșterea economiei gri și stimularea evaziunii fiscale
În 2024, o familie din România a cheltuit, în medie, aproximativ 830 de euro pentru mese la restaurante, de-a lungul întregului an. Adică aproape 6,2 miliarde de euro la nivel național. O sumă de peste 5 ori mai mare decât acum un deceniu.