Antena 3 CNN Economic Scutire de TVA? Vezi ce schimbări aduce noul cod fiscal propus de Guvernul Ponta

Scutire de TVA? Vezi ce schimbări aduce noul cod fiscal propus de Guvernul Ponta

Scutire de TVA? Vezi ce schimbări aduce noul cod fiscal propus de Guvernul Ponta
Sursa foto: foto: american.com
22 Mai 2012   •   20:46

Guvernul Ponta vrea să schimbe codul fiscal. Proiectul făcut de ministerul finanţelor prevede că firmele vor fi scutite de TVA când cumpără maşini doar când autoturismele sunt folosite exclusiv în interes de serviciu. Legea propune şi majorarea pragului peste care companiile sunt obligate să plătească taxa pe valoare adăugată.

Firmele care cumpără autoturisme pentru a le folosi strict în activitatea economică, ar putea, conform proiectului de lege, să deducă integral TVA-ul. Motiv de bucurie pentru companii, dacă ne gândim că în acest moment, legea prevede o limită de 50% la acest tip de deducere.

În schimb, cei care nu folosesc autoturismul exclusiv în activitatea economică a firmei, nu vor mai putea deduce în totalitate TVA-ul nici pentru leasing, închirieri, reparaţii sau alte cheltuieli legate de întreţinerea maşinii.

Şi pentru că tot vorbim de TVA, proiectul de lege propune majorarea pragului de venit, peste care persoanele sunt obligate să plătească taxa pe valoare adăugată, de la 35 de mii de euro, la 65 de mii de euro. Ce-i drept, calculati la cursul de schimb din 2007. Adică plafonul creşte de la 119 mii de lei, la 220 de mii de lei. Conform scrisorii de intenţie trimisă de Guvern, Fondului Monetar International, 20% din firmele mici, vor iesi din rândul plătitorilor de TVA.

Conform proiectul de lege păcura şi alte produse energetice, atât cele produse la noi în ţară cât şi cele importate, vor fi marcate şi colorate, pentru reducerea evaziunii fiscale. Astfel, vor fi interzise utilizarea, transportul şi deţinerea, în afara antrepozitului fiscal, a păcurii nemarcate.






×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close