Antena 3 CNN Economic Transporturi BEI confirmă finanţarea a 62 de trenuri electrice noi pentru România

BEI confirmă finanţarea a 62 de trenuri electrice noi pentru România

România va putea cumpăra 62 de trenuri electrice noi, anunţă secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu.

BEI confirmă finanţarea a 62 de trenuri electrice noi pentru România
Sursa foto: Agerpres
de Alexandra Dima    |    13 Oct 2023   •   11:49

"62 de noi trenuri electrice vor putea fi cumpărate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din cele peste 470 milioane de euro aprobate din Fondul de Modernizare.

Mă bucur că ieri, 11.10.2023, am primit din partea BEI confirmarea finanțării proiectului “Sprijinirea reducerii consumului de energie prin intermediul eficienței energetice în sectorul transporturilor – material rulant sustenabil”, din Fondul de Modernizare, proiect pentru a cărui pregătire am început demersurile, alături de colegii mei din cadrul Direcției Generale Programe Europene Transport (DGPET), încă de anul trecut din decembrie.

Finanțarea aprobată pentru acest proiect în valoare de peste 470 milioane de euro va fi alocată pentru achizitia a 62 de trenuri electrice. Implementarea proiectului va genera o creștere a frecvenței de călătorie, dar și o reducere semnificativă a emisiilor de CO2, înlocuindu-se materialul rulant existent acum pe 11 rute:

➢ R1: București Nord – Ploiești Vest – Brașov;
➢ R2: Brașov – Gheorghieni;
➢ R3: București Nord – Ploiești Sud – Adjud;
➢ R4: București Nord – Roșiori Nord;
➢ R5: București Nord – București Obor;
➢ R6: București Nord – Fundulea;
➢ R7: Arad – Timișoara – Caransebeș;
➢ R8: Huedin – Cluj – Bistrița;
➢ R9: Iași – Pașcani – Suceava;
➢ R10: Bacău – Pașcani;
➢ R11: Fetești – Constanța

Termenul de finalizare a proiectului este 2027", a scris Bogdan Mîndrescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pe Facebook. 

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close