Antena 3 CNN Economic Ursula von der Leyen anunță că există un plan de rezervă în cazul în care Rusia oprește furnizarea de gaze

Ursula von der Leyen anunță că există un plan de rezervă în cazul în care Rusia oprește furnizarea de gaze

Ursula von der Leyen anunță că Uniunea Europeană a luat măsuri de precauție extinse pentru situația în care Rusia ar întrerupe brusc alimentarea cu gaze din cauza conflictului din Ucraina.

Ursula von der Leyen anunță că există un plan de rezervă în cazul în care Rusia oprește furnizarea de gaze
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Feb 2022   •   09:03

Creșterea tensiunilor cu Rusia din cauza Ucrainei a stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze rusești către Europa, ceea ce a determinat UE să își revizuiască planurile de urgență pentru întreruperea aprovizionării.

”Modelele noastre arată acum că avem tendinţa de a fi în siguranţă în cazul unei reduceri a aprovizionării sau a scăderii în continuare a livrărilor de gaze de către Gazprom” a spus președinta Comisiei Europene.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Europei. Prețurile gazelor au crescut în Europa, deoarece oferta strânsă s-a ciocnit cu cererea ridicată din economiile care au ieșit din pandemia de COVID-19 anul trecut și pe fondul importurilor mai mici decât se aștepta din Rusia.

UE a discutat cu Statele Unite, Qatar, Egipt, Azerbaidjan, Nigeria și Coreea de Sud despre creșterea livrărilor de gaze naturale și gaz natural lichefiat (GNL), fie prin transporturi suplimentare, fie prin schimburi de contracte, a spus von der Leyen.

Cu Europa îngrijorată de aprovizionarea cu gaze pe fondul temerilor cu privire la o invazie rusă a Ucrainei, Qatar va găzdui un summit al exportatorilor de gaze naturale de top, inclusiv Rusia, au declarat organizatorii marți 

„Am vorbit și cu furnizori importanți de GNL  pentru a afla dacă am putea schimba contractele în favoarea UE”, a spus ea, adăugând că Japonia este dispusă să facă acest lucru.

„Aceste eforturi acum dau roade.”

Japonia a declarat săptămâna trecută că va redirecționa unele mărfuri cu GNL către Europa, ca răspuns la solicitările UE și SUA. Importurile europene de GNL au atins un record de aproximativ 11 miliarde de metri cubi în ianuarie, puțin mai puțin de jumătate provenind din Statele Unite, informează Euractiv.

„Salut decizia Japoniei de a-și împărți surplusul de energie cu Europa, ca semn de solidaritate”, a scris von der Leyen pe Twitter.

„Prim-ministrul Kishida a declarat că a decis să împartă surplusul de GNL cu Europa pentru a-și manifesta solidaritatea cu aliații și partenerii care împărtășesc aceleași valori, iar cei doi lideri au confirmat că vor continua să coopereze pentru a asigura securitatea energetică”.

Impactul potențial pe termen scurt al unei întreruperi a aprovizionării cu gaze rusești s-a diminuat pe măsură ce Europa se îndreaptă spre primăvară, când cererea de încălzire pe bază de gaz scade de obicei. 

Von der Leyen a spus că dezvoltarea infrastructurii din ultimii ani înseamnă că Europa este mai bine echipată pentru a distribui gaze și energie între țări, dar că oprirea completă a furnizării de gaze rusești va necesita în continuare măsuri suplimentare.

Regulile UE impun țărilor să aibă un plan pentru a răspunde la o criză a aprovizionării cu gaz, inclusiv potențiale intervenții guvernamentale, cum ar fi reducerea instalațiilor industriale pentru a acorda prioritate furnizării de gaze către gospodării.

Țările UE sunt responsabile pentru propriile politici energetice, iar dependența de gaze diferă de la stat la stat. Principala sursă de energie a Danemarcei este eolianul, de exemplu, în timp ce Ungaria produce energie electrică în principal din energie nucleară și gaz.

Von der Leyen a spus că consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei a subliniat necesitatea ca Europa să reducă dependența de gazul rusesc, iar acest lucru va fi ajutat de trecerea sa planificată către energie regenerabilă.

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close