Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Banca de gene a României de la Buzău, atacată din interiorul și din afara țării

Banca de gene a României de la Buzău, atacată din interiorul și din afara țării

Banca de soiuri de semințe de la Buzău a fost atacată, atât din interiorul țării, cât și din exterior. Există interese ca aceasta să nu existe.

de Ioana Mircea    |    21 Oct 2022   •   23:53

Banca de gene a României de la Buzău deține peste sute de mii de soiuri de semințe românești. Cu toate acestea, există interese externe și interne, ca acesta să nu fie înființată.

Doctorul Costel Vânătoru este cel care se luptă de peste 30 de ani să păstreze sămânța românească, chiar dacă a întâmpinat piedici pe parcurs.

"Obstacole au fost și voci și o perioadă când chiar s-a dorit să nu se construiască această bancă de resurse genetice medicale de la Buzău, pentru că sigur se considera că sunt bănci de resurse în afară, care au spații mari de depozitare și că n-ar trebui să facem această investiție în România.

În toate țările sunt bănci de resurse genetice pe domenii. Nu putem vorbi de o bancă care să gestioneze toate resursele vegetale ale unei țări.

Ar trebui să elaborăm o strategie națională de conservare a resurselor juridice. Practic, România are nevoie de o lege națională de conservare. Resurse juridice nu avem. Avem această hotărâre de guvern, de înființare a băncii de la Buzău și mai avem sigur ceva la Suceava, dar atât.

Avem nevoie de o lege umbrelă-cadru națională sub care să dezvolte și să fie gestionate resursele genetice. Pe urmă avem nevoie de strategii de producere de semințe în România.

În România sunt peste 95 % semințe din import și au ajuns la prețuri extraordinar de mari. Gramul de sămânță hibridă de tomate echivalează cu gramul de aur. Imaginați-vă ce sume imense pleacă din România în fiecare an la companiile care știu să facă bani și nu avem nimic cu ele.

De ce unii nu au vrut să existe această bancă? Fiindcă trebuia să rămânem dependenți de importuri.

Dar ar trebui totuși să găsească aici un competitor autohton. Iar România a avut și are creații biologice valoroase. Mă refer la soiuri, la populații locale, resurse valoroase care ar trebui extinse în piață, cultivate pe scară largă și promovate. Însă aceasta trebuie făcută cu o strategie.

Din păcate semințele vechi au dispărut din piață. Vorbim de ceapa de Buzău, vorbim de varietățile de Buzău, bot de vulpe, cum erau botezată.

Acestea le-am găsit la Banca de Resurse Genetice din Statele Unite ale Americii. Practic în România nu am mai găsit nicio sămânță", a povestit doctorul Costel Vânătoru pentru Antena 3 CNN.
 

×
Subiecte în articol: banca genetică Buzau
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close