Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere CE Oltenia, afacere cu pagube de sute de milioane de euro, alături de OMV. Din cauza lor, românii plătesc facturile uriașe la curent

CE Oltenia, afacere cu pagube de sute de milioane de euro, alături de OMV. Din cauza lor, românii plătesc facturile uriașe la curent

CE Oltenia va construi în parteneriat cu OMV patru parcuri fotovoltaice, investițiile necesare depășind 400 milioane de euro. Alegerea OMV ca partener s-a făcut pe sume uriaşe.

de Adrian Ursu    |    27 Ian 2023   •   23:14

Coincidenţă sau nu, CE Oltenia a contractat o firmă de consultanță pentru a alege partenerul strategic cu care să se asocieze. Această firmă de consultanță aparţine fostului ministru al Energiei din guvernul Cioloş. Este vorba despre tehnocratul Vlad Grigorescu.

La începutul anului trecut, Complexul Energetic Oltenia a făcut o licitație de consultanță în valoare de 4,7 milioane de lei. La licitație s-a prezentat un singur ofertant, respectiv Pricewaterhouse Cooupers management consultans SRL.

Această firmă a subcontractat însă compania fostul ministru al energiei şi anume Global Industrial Consult SRL. Surpriză, firma de consultanță alege ca partener în construcția parcurilor fotovoltaice pentru CE Oltenia compania austriacă OMV, prin contractul 288/09.02.2022.

Citește și: Ministrul Energiei, după controlul de la CE Oltenia: "Există posibilitatea să fac noi controale inopinate în zonă" 

Ulterior, în mai anul trecut, complexul energetic mai plătește un alt contract de consultanță. De data aceasta pentru implementarea parcurilor fotovoltaice pe depozitele de zgură și cenușă ale termocentralelor. Contractul are o valoare de aproape 7 milioane de lei şi a fost câștigat de o firma daneză, compania Romboll. O investiţie de milioane, iar profitul din acest proiect cu parcuri fotovoltaice va fi împărțit în mod egal între OMV şi complexul energetic, deşi iniţial se dorea ca 70% din profit sa ajungă la CE Oltenia.

Aşadar, CE Oltenia a plătit şi consultanţă pentru o afacere păguboasă, iar românii sunt cei care plătesc acum pierderile prin prețul mare al facturilor la curent.

Ieri însă, premierul Nicolae Ciucă a cerut ca toate contractele de achizitii făcute de complexul energetic să fie verificate. "Doresc și dispun ca toate contractele de achiziție de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate", a precizat premierul României.

×
Subiecte în articol: CE Oltenia OMV
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close