Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Mafia imobiliară fierbe! Instanţa pregăteşte o decizie cheie după dezvăluirile Antena 3 CNN

Mafia imobiliară fierbe! Instanţa pregăteşte o decizie cheie după dezvăluirile Antena 3 CNN

Mafia imobiliară din Ploieşti este în tensiune pentru că se aşteaptă o decizie cheie a instanţei într-una din cele mai dubioase afaceri din ultimii ani. O sentinţă care ar putea să dinamiteze întreaga încrengătură din care nu lipsesc angajaţi ai administraţiei locale sau notari. Antena 3 CNN a dezvăluit mecanismul prin care au apărut mai multe blocuri lângă un cartier de case, încălcându-se legea.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Sep 2023   •   12:20

Conform planului urbanistic zonal initial, în zona respectivă nu se puteau construi decât clădiri de joasă înălțime. După ce firma GENIAL TRANZACTION CARS SRL a cerut modificarea PUZ-ului, iar în 2017 acest lucru s-a întâmplat rapid și în tăcere, blocurile au fost construite la foarte mică distanță încât aproape în permanență sunt umbrite de noile construcții.

Imediat după ce au fost ridicate blocurile, dezvoltatorii au început să vândă din apartamente. Chiar dacă pe rol erau mai multe litigii legate de aceste construcții, iar acestea au fost notate în cartea funciară, notarii nu au trecut în documentele emise și aceste probleme, chiar dacă legea îi obliga.

Citeşte şi: Mafia imobiliară. Afacerea cu iz penal a unor afaceriști, notari publici și funcționari din Primăria Ploiești

Totul pentru a înlesni creditarea, iar băncile să nu suspecteze nimic, clienții, oamenii interesați de achiziția unui apartament, să nu se sperie, iar blocurile cu grave probleme de legalitate să se vândă cât mai repede. În acest fel, băncile și evaluatorii au fost duși în eroare de mențiunile false notariale, iar în cazul demonstrării acestor falsuri în justiție, riscurile sunt totale pentru cumpărători.

Ministerul Justiției a făcut o anchetă în acest caz și a constatat faptul că notarii au încălcat grav legislația. Ulterior, notarii complici au fost sancționați pe linie profesională. Întreaga afacerea a ajuns în atenția DNA, dar până acum ancheta procurorilor anticorupție a rămas fără niciun rezultat.

Cei afectați de această afacere sulfuroasă au cerut instanței anularea hotărârii de consiliul local prin care a fost modificat PUZ-ul care a permis ridicarea blocurilor dintre case. Principalul motiv a fost faptul că Primăria Ploiești a sărit peste o etapă esențială – consultarea vecinilor în legătură cu planul de a se construi acolo blocuri. Practic, oamenii s-au trezit cu construcțiile în faţa curților.

Un complet de la Tribunalul Ploiești va decide, săptămâna viitoare, dacă o să anuleze hotărârea de consiliu local de modificare a PUZ-ului. Această decizie ar avea efect de domino pentru că va duce și la anularea tuturor actelor emise ulterior, inclusiv autorizațiile de construire și s-ar putea ajunge până la demolarea blocurilor.

×
Subiecte în articol: Ploiești
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close