Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere În 45 de zile au dispărut 61 de medicamente vitale pentru pacienţii români. Alexandru Rafila: "Un mecanism care funcționează prost de șapte ani"

În 45 de zile au dispărut 61 de medicamente vitale pentru pacienţii români. Alexandru Rafila: "Un mecanism care funcționează prost de șapte ani"

În ultimii ani, din ce în ce mai multe medicamente au dispărut de pe piață. Iar pentru mii de pacienți, a căror viață depinde de tratament, e o adevărată dramă.

În 45 de zile au dispărut 61 de medicamente vitale pentru pacienţii români. Alexandru Rafila: "Un mecanism care funcționează prost de șapte ani"
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Noi 2022   •   23:03

Antena 3 CNN a aflat povestea cutremurătoare a unei femei de 63 de ani, care suferă de o afecțiune rară: dermatomiozită, o boală inflamatorie, care îi afectează pielea și mușchii.

Coșmarul a început în urmă cu 30 de ani, când a fost diagnosticată cu această afecțiune și a aflat că va trebui să urmeze toată viață tratament cu metotrexat.

E un medicament generic, care însă, în ultimii ani, a început să se găsească din ce în ce mai greu în farmacii sub formă de tablete. În fiecare lună, procurarea lui e un coșmar.

În fața lipsurilor din sistem, și medicii sunt neputincioși. Lipsa medicamentelor generice afectează foarte multe categorii de pacienți. În afecțiunile oncologice, în care fiecare minut contează în lupta cu boala, situația e și mai dramatică.

Până când autorităţile politice şi administrative se vor decide, rămân suferinţele fiecărui pacient care pot provoca oricând tragedii în serie.

"Trebuie să înțelegem că nu putem să continuăm în acest fel în care discutăm tot timpul despre introducerea de noi produse pe listă, ceea ce este perfect justificat cu o singură condiție. Să asigurăm medicamentele generice care tratează aproape 80% din pacienți, cu 21% din fonduri. 

E important să păstrăm acest procent și chiar să îl creștem", a spus ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, vineri seară, la Antena 3 CNN.

"Trebuie să acceptăm să plătim ceva mai mult pentru medicamentele generice încât ele să se găsească, să rămână pe piață sau să vină medicamente noi generice pe piață. Iar lucrul ăsta trebuie să fie clar pentru toată lumea", a mai spus Alexandru Rafila.

"Un mecanism care funcționează prost de șapte ani poate fi demontat prin nişte măsuri administrative și financiare care intră progresiv în funcțiune. Adică această idee că un lucru care a generat această penurie de medicamente generice printr-o politică a celui mai mic preț care a dus până la urmă la dispariția medicamentelor de pe piață poate fi remediat așa ca prin minune, în 24 de ore sau într-o săptămână, lucrul acesta nu este posibil.

Eu nu sunt un demagog, sunt om om realist", a precizat ministrul.

×
Subiecte în articol: medicamente Alexandru Rafila
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close