Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Rețeta prin care o companie importantă din România a furat statul cu milioane de euro | Mecanismul hoției a fost descifrat de procurorii DIICOT

Rețeta prin care o companie importantă din România a furat statul cu milioane de euro | Mecanismul hoției a fost descifrat de procurorii DIICOT

Un nou record la jefuit statul a fost stabilit la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune. Planul, unul simplu și extrem de tupeist, a fost descifrat de procurorii DIICOT. Iată cum se acţiona.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2023   •   23:26

Milioane de euro au fost furate de conducere a societății de stat, în frunte cu cea care a condus-o până recent, Ioana Timofte, nepoata fostului șef al SRI, Radu Timofte. Aceasta era deja celebră pentru salariul uriaș pe care îl avea în această funcție.

Lunar primea net peste 11.000 euro, mai mult că a președintele Klaus Iohannis. Ioana Timofte a avut o carieră fulminantă la stat consilier local la Iași, a plecat apoi la București, unde a fost consilier la Ministerul Apărării sau Ministerul Economiei. Din 2015 a fost numită director comercial al Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor Sub Presiune, iar din 2018 a condus compania până a fost ridicată de procurorii antimafia.

Mecanismul hoției a fost descifrat de procurorii DIICOT, care au stabilit că ținta grupului infracțional organizat era să fure toți banii de achiziții din anul bugetar al companiei, aproximativ 3 milioane de euro. Planul era unul simplu și extrem de tupeist.

S-a stabilit să se efectueze diverse achiziții care să se încadreze în plafonul legal pentru achiziții directe prin platforma SEAP. După încheierea contractelor cu una dintre cele 20 de firme atrase în această operațiune de jefuire a banilor publici bunurile achiziționate erau livrate doar pe hârtie către Compania Națională pentru Controlul Cazanelor.

S-au cumpărat de toate produse de papetărie și birotică sau de curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile. Ioana Timofte a aprobat 485 de contracte, suma totală a acestora fiind de peste 9,6 milioane de lei, care au fost plătite, chiar dacă nu s-a livrat nici măcar un sul de hârtie igienică.

Din sumele facturate și plătite acestor firme de către compania de stat era reținut un procent de 20%, restul banilor fiind restituiți către membrii grupului infracțional organizat, care dețineau funcții în cadrul Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor Ridicat și Recipientelor sub Presiune.

Pentru ca banii să ajungă cât mai repede în buzunarele celor care conduceau compania de stat, erau scoși din conturile firmei la maxim una-două zile după ce erau efectuate plățile. Chiar dacă bunurile achiziționate nu erau niciodată primite, acestea erau înregistrate în contabilitate a companiei de stat.

Pentru a scădea din gestiune stocuri de bunuri achiziționate fictiv, acestea erau eliberate în consum către departamentele companiei de stat sau către sucursalele regionale și punctele de lucru teritoriale. Ancheta procurorilor DIICOT continuă.

 

×
Subiecte în articol: companie de stat jaf DIICOT
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close