Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Mircea Coşea, predicţii sumbre: "Această inflație nu este un accident" | Ce ne aşteaptă în continuare

Mircea Coşea, predicţii sumbre: "Această inflație nu este un accident" | Ce ne aşteaptă în continuare

Renumitul economist Nouriel Roubini atrage din nou atenția că urmează o perioadă extrem de complicată, dezastruoasă. Analistul economic Mircea Coşea a analizat aceste declarații raportate la situaţia din România şi a venit cu o serie de concluzii. Iată la ce să ne așteptăm în perioada următoare.

Mircea Coşea, predicţii sumbre: "Această inflație nu este un accident" | Ce ne aşteaptă în continuare
Sursa foto: Colaj A3
de Claudia Popovici    |    26 Iul 2022   •   21:01

Întrebat dacă urmează o perioadă extrem de complicată, dezastruoasă, analistul economic, Mircea Coşea a spus: 

"Da, sunt ferm convins, am și spus-o de mai mult timp și pe baza, aș spune eu, cercetărilor pe care le fac la nivelul meu, dar și prin ceea ce citesc că se întâmplă în străinătate.

Sunt astăzi în țări importante, precum Statele Unite, Franța, Marea Britanie, opinii foarte clare în legătură cu această schimbare care are loc și care nu e ferm, o chestiune de inflație punctuală.

Este o chestiune de schimbare a sistemului, preschimbare a modelului economic, modelul neoliberal numit win-win, în care toată lumea câștiga, mă rog, în proporții diferite. Trecem la o etapă în care lumea se adaptează unor situații total noi, care sunt nominalizate prin 3 aspecte importante.

Primul este incapacitatea resurselor actuale de a mai continua un model de dezvoltare de consumerism, adică un model care are la bază un consum nelimitat de resurse pentru așa-numita abundență și un nivel de trai foarte ridicat.

Al doilea element este schimbarea rapoartelor de forțe din punct de vedere al competitivității pe nivelul 4 al evoluției industriale, adică digitalizarea.

"Ne vom obișnui cu costuri mai mari ale resurselor, care ne va duce la un comportament de consum diferit"

Iar al treilea element care a apărut acum este o încercare politică de schimbare a rapoartelor de forțe, care a început cu acest război din Ucraina și care, mă rog, nu știm cum va continua, dar este evident că marii actori economici și politici ai acestei lumi încep să uzeze mai mult de mijloacele militare decât de cele ale unor discuții pașnice de coexistență pe probleme de interes general. Deci lumea se schimbă.

Această inflație nu este un accident. Lumea se schimbă, iar ceea ce probabil se va întâmpla în 7 până la 10 ani este stabilizarea acestui nou raport dintre resurse și costuri.

Ne vom obișnui cu costuri mai mari ale resurselor, care ne va duce la un comportament de consum diferit, probabil, mai înțelept care ne va duce la orientarea a ceea ce până acum credeam că este definitiv, și anume o condiție a vieţii de abundență, de concedii în permanență finanțate de o viață din ce în ce mai bună.

"Important e să supraviețuim, dar e foarte complicat"

Important e să supraviețuim, dar e foarte complicat

La ceea ce spunea Roubini trebuie să mai adăugăm aprecierile unui economist, la fel de celebru.

El spune că, comportamentul nostru va fi de acum înainte foarte mult orientat în direcția eliminării dezechilibrelor și ilegalităților.

Pentru că lumea în ultima perioadă a evoluat spre o accentuare a inegalităților, atât la nivelul național, nivel de ţară la țară, de la sistem integral la sistem integrat, cât și în interiorul acestora, de la cetățean la cetățean, pe diferite categorii sociale.

Asta ce înseamnă? Înseamnă că va trebui să avem un comportament care să aibă întotdeauna în vedere posibilitatea  includerii dorinţelor de consum pe care le avem, la un nivel de venituri stabilite.

Până acum, acest nivel de venituri stabilit era foarte relativ, pentru că exista posibilitatea să te împrumuți. Statele Unite ale Americii s-au dezvoltat 200 de ani pe baza creditului ipotecar.

Toată lumea se împrumută, toată lumea e datoare, toată lumea face economie, are 2-3 job-uri și așa mai departe.

"De la a trăi bine am ajuns azi în situația de a supraviețui din ce în ce mai bine"

Până la situația din Europa, mult mai conservatoare, dar care în ultimii 10 ani de zile a demonstrat o creștere importantă a crizelor de consum.

Deci lumea se împrumuta ca să aibă din ce în ce mai mult și să trăiască într-o perioadă în care se credea așa bunăstare,  30 de ani după război, în care Europa a făcut un salt extraordinar, pentru că această perioadă va reveni și că oamenii vor începe să trăiască din ce în ce mai bine.

Iată că am ajuns acuma în situația de a supraviețui din ce în ce mai bine", a spus analistul economic Mircea Coşea în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: mircea cosea
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close