Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Filmul operațiunii de salvare a românului ținut ostatic opt ani în Africa: "Iulian Gherguţ n-a fost uitat nicio secundă!"

Filmul operațiunii de salvare a românului ținut ostatic opt ani în Africa: "Iulian Gherguţ n-a fost uitat nicio secundă!"

Operaţiune de salvare specială pentru românul Iulian Gherguţ, răpit de terorişti în Burkina Faso. După opt ani de captivitate, acesta a fost adus în sfârşit în ţară.

Filmul operațiunii de salvare a românului ținut ostatic opt ani în Africa: "Iulian Gherguţ n-a fost uitat nicio secundă!"
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2023   •   20:06

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că au fost negocieri dificile purtate de SIE și diplomația românească pentru eliberarea lui.

Românul Iulian Gherguţ a sosit astăzi în România cu un zbor special. Potrivit procedurilor, acesta va intra într-o perioadă de informare în care ofiţerii statului român vor încerca să afle de la el ce s-a întâmplat în cei opt ani de captivitate. A fost o operaţiune specială de salvare, potrivit MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că rezultatul acţiunii finalizate astăzi prin aducerea în ţară a cetăţeanului român Iulian Gherguţ este rezultatul muncii depuse de către toate instituţiile din cadrul celulei de criză interinstituţională.

Citeşte şi: Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso în urmă cu 8 ani, a fost eliberat şi se află deja în ţară | Anunţul făcut de Ministerul de Externe

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. 

Răpirea a fost revendicată de o grupare islamistă. Doi ani mai târziu, în iulie 2017, aripa Al-Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu șase ostatici străini. Printre aceştia se afla şi românul Iulian Gherguţ.  De-a lungul anilor au ieşit la iveală doar frânturi de informaţii despre detenţia în Mali a lui Iulian Gherguţ.

Au fost înregistrări video în care apare cu faţa bronzată şi slăbită, cu trăsături din ce în ce mai trase, în mai multe rânduri, până în 2018. Toate au fost atunci înregistrate pentru a cere eliberarea sa, însă autorităţile române n-au comunicat nimic despre acest aspect. 

Ulterior, procurorii DIICOT au deschis un dosar în care s-a început urmărirea penală in rem pentru acte de terorism în legătură cu răpirea românului.

Radu Tudor: "Iulian Gherguţ n-a fost uitat nicio secundă!"

"Iulian Gherguţ n-a fost uitat nicio secundă. Doar că el lucra ca agent de securitate pentru o companie privată şi acea companie era răspunzătoare de situaţia angajatului său. În calitatea lui de cetăţean român, el nu a informat statul român sau n-a cerut ajutor nicio secundă câtă vreme a fost agent de securitate al unei companii de acolo din Burkina Faso.

Atunci când a păţit necazul să fie răpit împreună cu alţi cetăţeni europeni şi americani, atunci s-au activat filierele diplomatice şi de intelligence", a spus jurnalistul Radu Tudor, miercuri, la Antena 3 CNN.

Potrivit jurnalistului, ceea ce s-a întâmplat acum este nu doar un succes evident al celor la Serviciul de Informaţii Externe, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, ci şi un noroc pentru noi, pentru faptul că l-au mai găsit pe Iulian în viaţă.
 

×
Subiecte în articol: Iulian Gherguţ Burkina Faso
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close