Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso în urmă cu 8 ani, a fost eliberat şi se află deja în ţară | Anunţul făcut de Ministerul de Externe

Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso în urmă cu 8 ani, a fost eliberat şi se află deja în ţară | Anunţul făcut de Ministerul de Externe

Ministerul de Externe anunţă că românul Iulian Gherguţ, care a fost răpit în Burkina Faso în urmă cu 8 ani, a fost eliberat.

Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso în urmă cu 8 ani, a fost eliberat şi se află deja în ţară | Anunţul făcut de Ministerul de Externe
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2023   •   16:33

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, miercuri, că Iulian Gherguţ se află, la acest moment, în siguranţă, pe teritoriul României.

Potrivit MAE, rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, în comunicatul de presă, că "folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat".

Citeşte şi: O nouă înregistrare cu românul răpit de Al Qaida

Românul răpit în Burkina Faso în urmă cu opt ani ajunsese în captivitate la o grupare teroristă din Mali, de unde a fost recuperat.

Acesta va urma acum aceleaşi proceduri aplicate și în cazul jurnaliștilor români recuperați după ce au fost răpiți în Irak.

Iulian Gherguț va intra într-o perioadă de debriefing în care ofițerii statului român vor încerca să afle de la el ce s-a întâmplat în cei 8 ani de captivitate. 

Cetăţeanul român Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. 

Românul a fost răpit de Al Qaida

Pe 2 iulie 2017, filiala Al Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franţuzoaica Sophie Pétronin şi românul Iulian Gherguţ, a anunţat la momentul respectiv SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor islamiste, potrivit AFP. 

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close