x close

O nouă înregistrare cu românul răpit de Al Qaida

02 Iul 2017   •   09:26

Filiala Al Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franţuzoaica Sophie Pétronin şi românul Iulian Gherguţ, a anunţat duminică SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor Internet islamiste.

Înregistrarea video de 16 minute şi 50 de secunde, nedatată, a fost publicată sâmbătă prin aplicaţia de mesagerie Telegram de către "Grupul de sprijinire a islamului şi musulmanilor", o grupare jihadistă. 

Cetăţeanul român Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali. 

Ceilalţi trei ostatici sunt sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembrie 2011, misionara elveţiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă Al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi) şi călugăriţa columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali. 

Citește și: Radu Tudor, despre românul răpit de Al Qaida: „Capacitățile statului român sunt limitate în acest caz”

Ostaticii sunt prezentaţi separat în această înregistrare video de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor. La sfârşitul înregistrării video, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că "nicio negociere veritabilă nu a început" pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuţii sunt "în continuare în curs". 

Nordul Mali căzuse în martie-aprilie 2012 sub controlul grupărilor jihadiste legate de Al Qaida. Jihadiştii au fost în mare parte alungaţi din această regiune printr-o intervenţie militară internaţională, lansată în ianuarie 2013 la iniţiativa Franţei, care continuă şi în prezent. 
 

Sursă: Agerpres

Citeşte mai multe despre:

al Qaida mali ostatici inregistrare
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati