Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Posesorii de trotinete și biciclete electrice vor plăti polițe RCA. Cât ar costa asigurarea | Anunțul directorului ASF

Posesorii de trotinete și biciclete electrice vor plăti polițe RCA. Cât ar costa asigurarea | Anunțul directorului ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care vizează modificarea legislației cu privire la polițele RCA, iar posesorii de trotinete sau biciclete electrice vor plăti polițe de asigurare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iul 2023   •   20:41

Polițele RCA ar urma să fie plătite de către toți posesorii de vehicule autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km pe oră. În această categorie sunt incluse trotinetele sau bicicletele electrice.

Conform Codului Rutier, trotineta electrică este definită ca un "vehiculul cu două sau trei roţi şi ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc șezând sau care este echipat cu un loc șezând pentru conducător, al cărui punct de ședere de referință se află la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm, în cazul celor cu două roți, respectiv, la o înălțime mai mică sau egală cu 400 mm, în cazul celor cu trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h şi care este echipat cu motor electric".

Cu toate acestea, se găsesc în comerț trotinete care pot rula cu o viteză mai mare de 25 de kilometri pe oră.

Odată cu schimbarea legii, ar putea apărea și polițele de asigurare cu o valabilitate scurtă. 

Citește șiSe schimbă regulile pentru șoferi! Numărul conducătorilor obligați să încheie polițe RCA ar putea crește iar valabilitatea s-ar putea schimba

În acest moment șoferii au posibilitatea de a încheia o poliță de asigurare cu o valabilitate de 1-12 luni, cu multiplu de o lună.

Cât va costa asigurarea RCA 

Proprietarii de trotinete și biciclete electrice ar putea plăti aproximativ 150 de lei pe an pentru asigurare obligatorie.

În noua legislație este specificat doar faptul că polițele de asigurare pot fi încheiate pe o perioadă de maxim 12 luni, fără a fi specificate alte lucruri, ceea ce ar însemna că ar putea apărea polițele pe stilul englezesc, valabile pentru câteva zile sau ore.

În noul proiect, apare de asemenea și faptul că despăgubirile în cazul daunelor morale pentru accidente soldate cu decese, vor fi plafonate.

"Inițiativa are în vedere mai multe măsuri, în urma analizei pieței din România, în urma problemelor apărute. După cum știți, suntem campioni la accidente.

Avem aceste propuneri de modificare în legislație.

Una dintre modificări este introducerea obligativității asigurării tuturor vehiculelor motorizate electric ori termic, deci inclusiv a trotinetelor sau a bicicletelor cu motor. Mai sunt alte prevederi, în premieră.

Sunt despăgubite pentru prima dată animalele de companie.

În cazul unui accident în care sunt și animale în mașină, care sunt rănite, proprietarul va fi despăgubit prin polița RCA.

Mai sunt și alte premiere pentru a reglementa această piață, introducerea la nivel European a unui certificat de daună care să ateste istoricul asiguratului.

Toate vehiculele care se deplasează și au obligativitatea RCA-ului vor fi monitorizate video.

În cazul în care acestea nu au asigurare RCA, inclusiv trotinetele, pot fi sancționate.

Pentru prima dată apar contractele RCA pe perioade scurte sau foarte scurte.

Companiile care dețin trotinete pentru închiriat vor fi obligați să facă aceste asigurări obligatorii", a spus Valentin Ionescu, director general pentru asigurări în ASF, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close