Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Priorități prin care România ar putea în 2023 să asigure un mediu mult mai funcțional, o economie mai puternică și un climat mai stabil pentru locuri de muncă.

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ştefan Petrică    |    03 Dec 2022   •   13:39

Energia - Investițiile în energie trebuie să continue, trebuie să asigurăm un mix energetic cât mai echilibrat, să aducem resurse în piață, astfel încât să compensăm cererea cât mai mare cu ofertă. Așa vom ține și prețurile sub control.

Balanța comercială, consolidarea prețurilor interne - Nu avem cum să emitem pretenții de economie stabilă dacă depindem de importuri. Suntem o piață importantă în Uniunea Europeană și putem rămâne una importantă cu condiția să încercăm să producem în special pentru consumul intern.

Rolul statului - Statul este un foarte prost administrator și asta a dovedit-o de fiecare dată. Statul are un cu totul alt rol într-o economie de piață. Trebuie să asigure stabilitatea, să reglementeze și să supravegheze, să strângă bani din piață, prin taxe, impozite și alte modalități.

Trebuie să facă economia să meargă, stimulând investițiile. Din păcate, în România statul nu și-a înțeles încă foarte bine rolul și nici publicul, nu e foarte lămurit cu privire la ce așteptări să aibă.

Fiscalitatea, un alt punct forte. Mai bine încercăm să ridicăm evaziunea, astfel încât banii din evaziune să îi băgăm în economie, fără să fie necesare creșteri de taxe. Educație si sănătate, românii care pleacă din țară, pleacă din cauza calității serviciului public. Cu un serviciu bun de calitate, românii nu ar mai pleca și atunci nu vom mai avea probleme cu forța de muncă.

Fonduri europene - România este un beneficiar net, a luat până acum 47 de miliarde în plus. Adică față de toți banii pe care i-a dat, a primit 47 de miliarde. Ne mai așteaptă 50 de miliarde acum pentru exercițiul bugetar nou. Depinde de noi dacă o să-i folosim sau nu.

Agricultura - să încercăm să nu mai fim exportatori de materie primă, să încercăm să procesăm. Politica externă și diplomație economică - e foarte important să ne susținem noi firmele, așa cum alții susțin firmele străine aici în România, așa și noi trebuie să ne susținem firmele românești din străinătate.

×
Subiecte în articol: inovatie
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close