Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE Ce sumă pot economisi românii, dacă pun deoparte 500 de lei pe lună, de la nașterea copilului până la vârsta de 20 de ani, cu o dobândă de 5% pe lună

Ce sumă pot economisi românii, dacă pun deoparte 500 de lei pe lună, de la nașterea copilului până la vârsta de 20 de ani, cu o dobândă de 5% pe lună

Dacă sunteți părinte și vă gândiți la bunăstarea copilului dumneavoastră, trebuie să știți că există mai multe instrumente care va pot ajuta să economisiţi astfel încât la 20 de ani să pornească în viață pe cont propriu cu un avantaj financiar considerabil.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2024   •   14:00

Partea bună este că nu trebuie să "rupeți" o sumă mare din venitul lunar. Cu câteva sute de lei economisite lună de lună și educația financiară de bază explicată copilului încă de la trei ani, peste 20 de ani, contul lui va fi unul generos.

Regulă celor trei borcane transparente:

Luați trei borcane transparente, pe care scrieți:

  1. VENITURI/ECONOMII
  2. DORINȚE/CADOURI
  3. AMENZI/PENALITĂȚI

În borcanul de economii cei mici vor strânge bani primiți pentru îndeplinirea unor sarcini. Apoi, din borcanul cu banii primiți, singur își va pune în borcanul al doilea suma necesară pentru una dintre dorințele pe care vrea să și le îndeplinească singur. Pe măsură ce vor repeta acest exercițiu, veți observa că cei mici devin mai cumpătați. Borcanul cu bani câștigați nu se va mai goli atât de repede ca la început.

Borcanul al treilea îi va învăța că, dacă nu respectă regulile "jocului", riscă să rămână fără o parte din bani.

Care vor fi rezultatele unor economii lunare modice pe termen lung:

Dacă vă permiteți să puneți deoparte 500 de lei pe lună, de la nașterea copilului, până când împlinește vârsta de 20 de ani, cu o dobândă de 5% pe lună ajungeți la suma de 190.000 de lei.

Dacă nu vă apucați din timp de economisit și încercați să recuperați pe parcurs, nu veți avea același randament. Din calcule reiese că dacă vă apucați să strângeți bani când copilul are deja 10 ani, vârsta la care vrem să îi oferim ajutorul financiar rămânând tot 20 de ani, chiar și cu o sumă dublă depusă veți strânge doar 150.000 de lei.

Cu alte cuvinte, veți fi mai câștigați cu sume mai mici economisite, dacă sunteți consecvenți.

Dacă totuși nu vă puteți perminte 500 de lei lunar, puteți încerca cu 150 de lei sau chiar cu 100 de lei. Dacă optați pentru o asigurare de viață cu acumulare, în cazul în care depuneți 100 de lei lunar, după 30 de ani, cu o dobândă de 7% nominală, puteți obține undeva la peste 100.000 de lei.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close