Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN INFP, detalii despre cutremurul de 5,2 din Gorj, România | Ce spun specialiştii despre alte posibile replici

INFP, detalii despre cutremurul de 5,2 din Gorj, România | Ce spun specialiştii despre alte posibile replici

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a vorbit despre cutremurul cu magnitudinea de 5.2 pe scara Richter produs în Gorj, România. Iată concluziile.

INFP, detalii despre cutremurul de 5,2 din Gorj, România | Ce spun specialiştii despre alte posibile replici
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN | Facebook
de Claudia Popovici    |    13 Feb 2023   •   19:38

"Avem statistici din anii 1800 și atunci s-au produs cutremure. Cutremurele au avut magnitudine în jur de 3.7 3.8. În 1980 a fost toată tot așa un cutremur de 4.2, iar în 2021 acum 2 ani a fost un cutremur de 4, dar undeva mai jos decât de Târgu Jiu.

Da, cutremurul a avut 2 replici, un cea mai mare replică a avut magnitudine a de 3.0, iar celelalte au magnitudine sub 3.

Este posibil să mai fie replici la aceste cutremure, cum ați văzut și la turci la cutremurele de suprafață de produc replici destul de multe, dar ele de obicei sunt mai mici.

Regiunea de aici nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost acuma. Este unul din cele cutremurele mari. Poate provoca daune sau pagube, dar nu numai dacă este sub o clădire.

Atunci accelerația în zonă, de exemplu, pentru că asta este foarte important. Mișcarea pământului de jos în sus sau pe direcțiile cutremurului nu este îngrijorătoare. Valoarea este mică, intensitatea este mică, la turci a fost intensitate de 9, aici intensitatea de 5 nu este foarte mare.

Undele, se deplasează în toate direcțiile. Depinde acuma de structura geologică. În anumite zone dacă este rocă undele se amplifică.

Dacă este loess cum este zona asta de câmpie, ele se atenuează. Depinde de structura geologică. Din ce avem noi informații, nu s-au produs pagube", a spus Directorul INFP, Constantin Ionescu

El afirmă că seismul produs în Oltenia nu are legătură cu cel din Turcia.

„Puțin probabil, nu cred că este, de obicei ar trebui să nu fie nicio legătură, mai ales că dacă e să ne uităm la felul cum se mișcă plăcile tectonice și faliile din Turcia către Europa sau zona asiatică către Europa ar trebui să nu aibă legătură.
Zona aceasta de aici are legătură cu cutremurele din Croația, din zona Muntenegru, zona Adriacă”, încheie directorul INFP, Constantin Ionescu.

Gheorghe Mărmureanu, prima reacţie după cutremurul de 5.2 produs azi în Gorj România

"Apare la 3-4 ani activitatea asta apoi dispare. De multe ori sunt cutremure mici, sâcâitoare care au loc chiar de 2-3 ori pe zi. Există într-adevăr activitatea, dar nu e ceva care să ridice probleme. 

Sunt probabil niște falii de suprafață, dar sunt undeva în zona până la munți. Cel care e pentru noi principalul e Vrancea. Cutremurele din Turcia nu au efecte tectonice asupra României.

Sunt de 30 de ani director, știu bine treburile astea. Nu e nicio problemă. Problema e că, cutremurele turcești care au loc, dezvoltă și ajung undeva tocmai aproape de Atlantic, alteori se propagă pe o anumită direcție, este o falie de fapt care pleacă din Turcia de aici, dar cumva falia asta este la Marea Neagră, de-a lungul coastei", a spus Gheorghe Mărmureanu, fost director INFP, seismolog, la News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

Reamintim că un cutremur cu magnitudinea 5,2 a avut loc luni la ora 16.58 în județul Gorj şi a produs panică în rândul localnicilor din Alba, Timiş şi Caraş Severin, acolo unde seismul s-a resimțit destul de puternic. La scurt timp au urmat alte două replici cu magnitudinea de 3 pe scara Richter. 

×
Subiecte în articol: Cutremur in Romania Gorj INFP
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close