Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Bacteriile, cel mai nou aliat în restaurarea monumentelor din Italia

Bacteriile, cel mai nou aliat în restaurarea monumentelor din Italia

Cercetătorii italieni au descoperit o nouă metodă de restaurare a operelor de artă afectate de trecerea vremii. Aceștia folosesc bacterii care se hrănesc cu reziduurile depuse de mii de ani pe statuile și siturile care datează din timpul Romei Antice.

Bacteriile, cel mai nou aliat în restaurarea monumentelor din Italia
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    26 Oct 2021   •   19:35

Deşi Roma este oraşul etern, artefactele sale nu au scăpat de semnele trecerii timpului. Sub asaltul permanent al poluării, ploilor acide şi a respiraţiei a milioane de turişti, multe din monumentele capitalei italiene şi-au pierdut din strălucire. Stricăciunile provocate în mii de ani de factorii externi sunt remediate în câteva zile de bacterii.

După ce bacteriile îşi fac datoria, cercetătorii acoperă marmura cu enzime care atrag bacteriile la suprafaţă unde se calcifiază şi contribuie astfel la consolidarea marmurei.

Aşa că găsirea unor noi surse de bacterii este vitală. Pentru asta, cercetărorii analizează eşantioane prelevate din zone industriale, mine părăsite sau chiar situri arheologice.

Procesul este unul laborios tocmai pentru că trebuie izolate exact tipurile de bacterii care se hrănesc cu reziduurile de pe monumente.

Iar rezultatele se văd cu ochiul liber. 

Metoda a fost folosită deja pentru restaurarea statuilor lui Michelangelo din Capela Medici din Florenţa, iar cercetătorii îşi propun să o folosească pe scară largă în anii ce urmează.

×
Subiecte în articol: bacterii monumente Italia restaurare
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close